Internațional

Toți cetățenii români vor putea merge în Canada fără viză de la 1 decembrie

Toți cetățenii români vor putea merge în Canada fără viză de la 1 decembrie

Ambasadorul Canadei în România, Kevin Hamilton a declarat joi că de la 1 decembrie toți cetățenii români vor putea merge în Canada fără viză, potrivit Agerpres.

 

Potrivit acestuia, românii care dețin o viză validă pentru SUA sau au primit o viză pentru Canada în ultimii 10 ani vor putea călători fără vize de la 1 mai.

 

“Vreau să disociez acordul de liber schimb UE-Canada de chestiunea vizelor. Sunt chestiuni complementare, dar nu identice. Am negociat cu Guvernul României eliminarea vizelor pentru turiștii români și acesta este o chestiune separată de acordul de liber schimb UE-Canada. Oficialii canadieni au evaluat România, am văzut progresele pe care le-au făcut în domenii precum pașapoartele, reglementarea migrației, etc și de acea cu încredere am convenit un acord în urma căruia cetățenii români vor putea, foarte curând, să călătorească în Canada fără vize. Concret, începând cu data de 1 mai 2017, un cetățean român care fie deține o viză validă pentru SUA sau a primit o viză pentru Canada în ultimii 10 ani va putea călători fără vize în Canada. Începând cu data de 1 decembrie toți cetățenii români vor putea merge în Canada fără viză”, a precizat ambasadorul Canadei.

 

Ambasadorul a menționat că pentru a putea călători în Canada, românii trebuie să completeze un formular care se află pe site-ul Ambasadei, respectiv Electronic travel Authority.

 

“Durează două minute și costă șapte dolari. Acesta este furnizat tuturor cetățenilor din țările scutite de vize care doresc să viziteze Canada fie în scopuri turistice sau pentru afaceri. Dacă în 2017 intenționați să vizitați Canada asta este ceea ce trebuie să faceți”, a adăugat ambasadorul Canadei.

 

Referitor la acordul de liber schimb dintre UE și Canada numit CETA, diplomatul canadian declară despre România că este perfect plasată pentru a beneficia direct de toate domeniile acordului.

 

“Cel mai imediat și mai semnificativ impact va fi eliminare tuturor tarifelor pentru majoritatea produselor și serviciilor românești exportate în Canada, 99% din tarifele impuse bunurilor românești vor fi eliminate. Parlamentul European a ratificat deja acest acord. Parlamentul Canadian este programat să ratifice acest acord în săptămânile următoare și atunci va intră în vigoare. În prezent, peste 300 de companii românești, de toate mărimile, exportă o gamă largă de bunuri și servicii spre Canada. Exemplele includ îmbrăcăminte și încălțăminte, mașini și echipamente electrice. Valoare actuală a exporturilor românești spre Canada este de peste 200 milioane de euro cu potențial de creștere semnificativă după CETĂ. Similar un număr de 40.000 de locuri de muncă românești susțin aceste exporturi și există oportunități pentru crearea de noi locuri de muncă după CETĂ”, a adăugat Kevin Hamilton.

 

Sursa: b1.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*