Cultură

Ziua Mondială a Teatrului şi o lună plină cu deplasări şi premiere la Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timişoara

Ziua Mondială a Teatrului şi o lună plină cu deplasări şi premiere la Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timişoara

Ziua Mondială a Teatrului, 27 martie, va fi sărbătorită la Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timişoara  cu spectacolul non-verbal „7/7”. Regizat și interpretat de coregrafa  Baczó Tünde, „7/7” rescrie la feminin, fără cuvinte, faimosul monolog al lui Jacques din „Cum vă place” de William Shakespeare, care spune că „Lumea întreagă e o scenă”, punând în discuție, cu grație, umor și empatie, condiția femeii în lumea contemporană.  La finalul reprezentației va fi citit, la fel ca pe scenele din întreaga lume, Mesajul Internațional de Ziua Teatrului, scris în acest an de actriţa Isabelle Huppert. Spectacolul „7/7” se va juca în Sala Studio şi în data de 1 aprilie, urmând ca în luna mai să participe la prestigiosul Festival Internaţional Shakespeare din York, Marea Britanie.

Luna aprilie continuă cu un alt spectacol de referinţă al teatrului, în Sala Mare, în 3 aprilie – „HAIR”, regia Puskás Zoltán, musicalul despre generaţia hippie care este interpretat pe scenele lumii de circa 40 de ani, regândit din perspectiva graniţelor pe care se contruiesc ziduri. În 4 aprilie în Sala Studio este programată „Ultima mutare”, regia Kocsárdi Levente, un spectacol care a avut premiera la începutul stagiunii, despre patru actori care aleg să rămână în teatrul ce este prevăzut pentru demolare.

Urmează un şir de deplasări pentru trupa Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely Timişoara. Spectacolul „Detalii naive, total lipsite de profunzime din viaţa şi moartea unor spectatori”, scris şi regizat de Radu Afrim, va participa în 6 aprilie la a cincea ediţie a Festivalului HolnapUtán din Oradea, în organizarea Teatrului Szigligeti.  În 10 aprilie trupa va participa la Festivalul Pozorišno Proleće din Šabac, Serbia, cu spectacolul „Shakespeare, Sonnet 66”, regizat de Kokan Mladenović, iar acelaşi spectacol va fi prezentat la Teatrul Naţional din Belgrad în data de 11 aprilie. În perioada 23-25 aprilie Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timişoara va fi în turneu cu spectacolul „HAIR” – la Sângeorgiu de Pădure în 23 aprilie, apoi la Braşov în 24 aprilie şi la Sfântu Gheorghe în 25 aprilie, în cadrul Zilelor Oraşului.

Luna aprilie aduce şi două premiere. Mai întâi, în 20 aprilie în Sala Mare va fi premiera spectacolului de teatru-dans „Soundbody (titlu în lucru)”regizat şi coregrafiat de Florin Fieroiu, pe muzica lui Eduard Gabia, dramaturg Farid Fairuz, costume Cristina Milea, scenografie Mihai Donici. Din distribuţie fac parte:  Molnár Bence, Baczó Tünde, Borbély B. Emília, Magyari Etelka, Simó Emese, Szilasi Eszter Júlia şi Tar Mónika. Următoarea reprezentaţie va avea loc în 21 aprilie. A doua premieră va fi în 28 aprilie în Sala Studio – „Deşteptarea primăverii” de F. Wedekind, în regia tinerei actriţe Horváth Anna, care îşi face masteratul în regie. Din distribuţie fac parte: Éder Enikő, Kiss Attila, Mihály Csongor,Lőrincz Rita, Lukács Szilárd, Molnos András Csaba, Abai-Szabó Tamás, Daragus Anna,Gelányi Bence, Matola Norbert şi Wessely Zsófia Anna. Următoarea reprezentaţie va fi în 30 aprilie.

Subliniem că toate spectacolele Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely Timişoara sunt traduse în română, iar informaţii despre bilete se pot obţine la ticket@tm-t.ro sau 0752111803, orar casierie: luni-vineri, între 16:00-19:00.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*