Administrație

Proiect-pilot de realizare a unui Centru de colectare, sortare, depozitare și desfacere a produselor agricole locale

Proiect-pilot de realizare a unui Centru de colectare, sortare, depozitare și desfacere a produselor agricole locale

CJ Timiș sprijină micii producători locali agricoli, prin crearea unui centru de colectare, sortare, depozitare și desfacere a produselor agricole locale în vederea comercializării lor, către lanțurile de magazine.

Centrul de colectare, sortare, depozitare și desfacere a fructelor si legumelor va fi destinat în special micilor producători locali și celor din arealul învecinat. Acesta va fi structurat în zona de încărcat, descărcat, sortat și ambalat și de zona de depozitat. Aici vor putea fi depozitate legume rădăcinoase (cartofi, morcovi, telină, ceapă, pătrunjel, sfeclă) și neradăcinoase (roșii, castraveți, ardei, vinete), fructe (mere, pere, struguri, zmeură). Fiecare produs necesită condiții diferite de depozitare: temperatură și umiditate corespunzătoare, astfel acesta va fi dotat cu camere frigorifice.

Vorbim despre un proiect-pilot pe care CJ Timiș îl are în plan de realizare.  Proiectul vizează crearea, pe parcursul acestui an, a unui unui centru-pilot de colectare legume-fructe, cu perspectiva realizării în anii următori a mai multor astfel de centre, în funcție de necesitatea și specificul județului nostru.“Pentru lansarea acestui proiect avem în vedere îmbunătățirea și dezvoltarea activității din sectorul agricol și înțelegem astfel că, prin realizarea acestor centre de colectare și depozitare a legumelor și fructelor, să venim cu precădere în sprijinul micilor întreprinzători agricoli din mediul rural”, spune vicepreședintele CJ Timiș, Roxana Iliescu.

Proiectul este finanțat din bugetul CJ. Astfel că vor fi alocate 4,5 milioane lei pentru realizarea proiectului-pilot în ceea ce privește strategie, studiu de fezabilitate, proiect tehnic și realizare.

În plus, vicepreședintele Roxana Iliescu a solicitat o colaborare cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timişoara, în vederea stabilirii unei strategii reale. “Colaborarea și implicarea activă a factorilor de interes din acest domeniu, inclusiv a grupului-țintă vizat, respectiv micii întreprinzători agricoli, vor avea drept scop asigurarea sustenabilității proiectului, la modul concret vizând funcționalitatea unui astfel de depozit. (…) Întreaga documentație care va releva numărul exact de astfel de centre, dar și în clar specificul activităților prevăzute a se desfășura este în momentul actual în lucru. În mod evident, pornind de la această documentație vom iniția dezbateri la care-i  vom avea invitați pe reprezentanții diferitelor structuri de specialitate, cum ar fi Direcția Agricolă, Camera Agricolă, Asociația Producătorilor Agricoli, neîngrâdind, sub nici o formă, implicarea tuturor celor care doresc să susțină acest proiect”, a mai spus Roxana Iliescu.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*