Sănătate

Ceapa și usturoiul verde, obligatorii în salate. Ce beneficii au asupra organismului

Ceapa și usturoiul verde, obligatorii în salate. Ce beneficii au asupra organismului

Ceapa și usturoiul verde au o mulțime de beneficii pentru sănătatea noastră și mai au un mare avantaj: sunt suficient de parfumate încât fac din orice salată un festin al simțurilor! Profitați cât mai mult de ele pe perioada primăverii. Iată ce efecte benefice au aceste două legume.

Usturoiul verde conține vitamina K, vitamina A, vitamina C, Vitamina B9, vitamina B6, mangan şi fier. Nu lipsește alicina, un compus de sulf care îi oferă mirosul specific. Ceapa verde conține vitamina C, vitamina B9, potasiu, calciu, alicină, clorofilă și cvercitină (antioxidant).

Așadar, multe dintre vitaminele, mineralele și antioxidanții din aceste două legume coincid, ceea ce le face la fel de eficiente.

Ambele variante reduc riscul de boli coronariene și cardiovasculare, țin sub control tensiunea arterială și vavorizează circulația sângelui. În ciuda mirosului neplăcut, alicina stimulează oxidul nitric, un compus vasodilatator, care contribuie la scăderea tensiunii arteriale.

Tot alicina inhibă enzima hepatică necesară pentru sinteza de colesterol. În plus, usturoiul conţine mangan (24% din DZR la suta de grame), un mineral care acționează în favoarea colesterolului bun, în timp ce absoarbe excesul de colesterol şi îl transportă la nivelul ficatului.

Usturoiul în special, dar și ceapa, sunt deja vedete în ceea ce privește sistemul imunitar. Susțin bariera naturală de apărare a organismului, favorizând reducerea inflamațiilor, a infecțiilor și dezvoltarea celulelor sănătoase.

Ambele legume acționează ca un antibiotic natural. Favorizează vindecarea infecțiilor de la nivelul tractului digestiv dar și de la nivel general, a întregului organism. Primăvara se întâmplă deseori să răcim din cauza schimbărilor de temperatură și a slăbirii sistemului imunitar, iar ceapa și usturoiul verde ne vin repede în ajutor.

O sută de grame de usturoi verde ne asigură 12% din doza zilnică recomandată de fier. În plus, conține și substanțe care favorizează absorbția acestuia în organism. Pentru persoanele anemice, usturoiul verde poate fi un remediu natural foarte eficient. Nu în ultimul rând, un beneficiu pentru diabetici: cromul. Acesta are capacitatea de a regla nivelul de zahar din sânge, prin urmare poate ține sub control fluctuațiile glicemiei.

(Sursă: Doc.ro/ foto: Shutterstock)

 


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*