Eveniment

Percheziții la persoane bănuite de cămătărie

Percheziții la persoane bănuite de cămătărie

În această dimineață, sunt efectuate 18 percheziții, pe raza județelor Timiș și Suceava, la locuințele mai multor persoane bănuite că au creat un prejudiciu de 3.500.000 de euro prin cămătărie și înșelăciune.

La data de 17 martie a.c., polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara și ai Direcției Operațiuni Speciale – I.G.P.R., sub coordonarea procurorilor D.I.I.CO.T. –  S.T. Timișoara, efectuează 18 percheziții domiciliare, pe raza județelor Timiș și Suceava, într-un dosar în care se efectuează cercetări față 17 persoane bănuite de constituirea unui grup infracțional organizat, camătărie, înșelăciune, evaziune fiscală și spălare de bani.

De asemenea, vor fi puse în executare 18 mandate de aducere emise pe numele persoanelor bănuite de implicare în activitatea ilicită.

Cei în cauză sunt bănuiți că, în perioada 2010-2017, ar fi constituit un grup infracțional organizat de mari dimensiuni, care ar fi acționat coordonat pe raza municipiilor Timișoara și Suceava. Activitatea ilicită consta în acordarea de împrumuturi de bani, prin contracte în conținutul cărora erau disimulate și dobânzile aferente sumelor împrumutate.

Contractele de împrumut erau perfectate cu obligația persoanelor împrumutate de a oferi garanții imobiliare solide. În cazul în care persoanele împrumutate nu rambursau la termen debitul contractat, se demara procedura executării silite, în regim de urgență.

Sumele de bani împrumutate și dobânda percepută ar fi fost preluate atât numerar, cât și prin virament bancar, direct de cei care ofereau împrumuturile sau prin intermediul persoanelor din anturajul acestora.

Liderii grupării infracționale ar fi folosit diferiți membri ai familiei și alți apropiați ca interpuși la încheierea contractelor de împrumut sau i-ar fi împuternit ulterior pe aceștia pentru a iniția procedura executării silite împotriva victimelor.

Membrii grupării nu ar fi permis victimelor să își valorifice singure imobilele la prețul real al pieței, pentru a-și putea achita debitele, refuzând categoric să ridice ipotecile instituite pe numele acestora.

De asemenea, înainte de executarea silită, membrii grupului infracțional ar fi recurs la amenințări și agresiuni fizice pentru a determina victimele să renunțe la la imobilele în care locuiau fără a mai face vreun demers legal pentru recuperarea bunurilor.

Scopul grupării ar fi fost deposedarea victimelor de bunurile imobile cu care acestea garantau împrumuturile contractate, prin instituirea de dobânzi mari, la termene de scadență foarte scurte, lucru care făcea ca victimele să fie în imposibilitatea de a plăti dobânzile percepute.

În aceste condiții, în marea majoritate a cazurilor constatate, persoanele care s-au împrumutat cu camătă și au garantat aceste sume de bani cu proprietățile pe care le dețineau, au ajuns să fie deposedate de bunurile proprii.

Ulterior deposedării de imobile, unii debitori ar fi fost nevoiți să locuiască în propria lor casă drept chiriași ai membrilor grupării, achitând lunar sume cuprinse între 200 și 300 de euro.

În multe cazuri victimele ar fi achitat sume de peste 15.000 de euro doar cu titlu de chirie, membrii grupării nedeclarând la autoritățile fiscale veniturile obținute pentru plata impozitului aferent.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională este de estimate la circa 3.500.000 de euro.

Cu banii obţinuți din activitatea ilicită membrii grupării infracționale ar fi achiziţionat bunuri mobile şi imobile, înregistrate pe numele acestora sau pe numele  altor persoane din anturajul lor sau din familie.

Totodată, la acțiune au participat polițiști din cadrul B.C.C.O. Suceava, S.C.C.O. Arad și S.C.C.O. Caraș-Severin, precum și jandarmi.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*