Eveniment

Protest spontan al angajaților Agenției pentru Protecția Mediului Timiș

Protest spontan al angajaților Agenției pentru Protecția Mediului Timiș

Protest spontan în această dimineață la Timișoara! Salariații Agenției pentru Protecția Mediului Timiș şi ai Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Timiş anunță întreruperea programului de lucru astăzi, între orele 10 – 12.

Aceștia își  manifestă nemulțumirea cauzată de adâncirea inechităților salariale din sistemul public.“În prezent, salariile angajaților Agenției pentru Protecția Mediului Timiș sunt cele stabilite în luna decembrie 2009, în contextul în care salariile colegilor noştri bugetari din aceeași familie ocupațională, care au făcut recent obiectul unor acte normative individualizate, crescând substantial, creându-se astfel adevărate dezechilibre în sistemul public al salarizării. Exemplificăm: Direcțiile Sanitar-Veterinare Județene, Casele de Asigurări de Sănătate Județene, Casele Județene de Pensii, Agențiile Județene pentru Plăți și Prestații Sociale, Direcțiile de Sănătate Publică, Consiliile Județene, AdministațiileJjudețene a Finanțelor Publice. Și altor categorii de bugetari, din familiile ocupaționale învățământ și sănătate, le-au fost acordate importante majorări și alte drepturi de natură salarială”, transmit reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Timiș.

Situația salariilor nete (inclusiv sporuri) ale angajaților APM Timiș, majoritatea absolvenți de studii superioare, în care sunt cuprinse sporul de doctorat și sporul pentru munca în condiții vătămătoare, se prezintă astfel: director executiv – 3.114 lei; șef serviciu – între 2.767 lei și 2.798 lei; șef birou – 2.676 lei; consilier superior – între 1.931 și 2.339 lei; consilier principal – între 1.412 și 1.702 lei; referent de specialitate – 1.877 lei, referent superior – între 1.162 și 1.352 lei.

Pe tema aplicării unitare a deciziei Curții Constituționale nr.794/15.12.2016, ne-am adresat în scris conducerii APM Timiș, care ne-a comunicaț demersurile facute de instituțiile ierarhic superioare, respectiv Agenția Națională pentru Protecția Mediului și Ministerul Mediului. Ministerul Mediului ne-a infromat că a solicitat punctul de vedere de la Ministerul Muncii și Justiției Sociale, acest lucru nu rezolvă cu nimic solicitările noastre. Considerăm că până la acest moment revendicarile noastre nu au fost soluționate, asfel încât suntem cea mai discriminată și nesusținută guvernamental categorie de salariați plătiți din fonduri publice. Astăzi, printr-o scrisoare deschisă ne vom adresa și Prim – ministrului Guvernului României, prin care ne exprimăm nemulțumirea în ceea ce privește salariile mici de care beneficiem de 9 ani, solicitând majorarea salariilor astfel încât cuantumul acestora să fie adus la nivelul celor din aceeași familie ocupațională – ADMINISTRAȚIE / instituție teritorială deconcentrată, respectând conținutul Deciziei Curții Constituționale a României nr. 794/2016 și având în vedere că PROTECȚIA MEDIULUI este un domeniu de importanţă strategică, care reprezintă vulnerabilități, riscuri şi priorități impuse conform Strategiei Naţionale de Apărare a Țării pentru perioada 2015 – 2019.

Nu considerăm că este firesc să fim discriminați ca și categorie de salariați bugetari doar pe considerent numeric, toți angajații agențiilor județene și ai agenției naționale pentru protecția mediului însumând 1845 de salariați în prezent”.

Dacă revendicarile nu vor fi soluționate favorabil, aceștia amenință cu declanşarea conflictului colectiv de muncă, întreruperea activității pe timp nelimitat.

 


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*