Social

Prețul gazului aproape se dublează

Prețul gazului aproape se dublează

Un studiu al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) pentru anul 2017 atrage atenţia asupra faptului că preţul gazului metan s-ar putea dubla către finalul acestui an. Aceasta pentru că, spune ACUE,  liberalizarea preţului la gaz se face prea brusc anul acesta.

Studiul  consideră că piaţa de gaze nu e pregătită pentru liberalizarea completă, prevăzută pentru data de 1 aprilie 2017, şi cere o amânare a acestui termen, estimând în caz contrar creşteri dramatice de preţuri.

Astfel, preţul gazului va creşte de la 60 de lei Mwh, cât este acum, la 80 de lei, de la 1 aprilie, apoi 100 de lei pe Mwh în trimestrul 3 al anului şi 104 lei la finalul anului.

ACUE consideră că pentru a avea o piaţă cu adevărat liberă a gazului metan – proces în cadrul căruia o etapă esenţială o constituie stabilirea preţului gazului natural din producţia internă prin mecanisme de piaţă, şi nu prin decizie administrativă -, trebuie să existe un aces nediscriminatoriu al participanţilor la comerţul cu acest produs energetic.

„Dereglementarea graduală a achiziţiei gazelor naturale nu constituie o barieră pentru stimularea competiţiei, dat fiind că şi la acest moment orice client, inclusiv cei casnici, îşi poate schimba furnizorul de gaze naturale. Acest lucru nu se întâmplă în prezent într-o manieră semnificativă tocmai datorită faptului că piaţa gazelor naturale din România nu dispune de mecanisme care să genereze o lichiditate adecvată şi, astfel, să creeze clienţilor condiţiile pentru ca aceştia să dispună de mai multe opţiuni în ceea ce priveşte alegerea furnizorului”.

Cu alte cuvinte, piaţa gazelor naturale nu este suficient de dezvoltată la noi, respectiv nu există o concurenţă suficient de puternică care să creeze preţurile cele mai favorabile consumatorului.

 

Sursa: libertatea.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*