Educație

Innovation Labs 2017 anunță cei 9 câștigători ai Hackathonului din Timișoara

Innovation Labs 2017 anunță cei 9 câștigători ai Hackathonului din Timișoara

Innovation Labs 2017, programul de preaccelerare din România destinat tinerilor dornici să treacă de la vorbe la fapte și de la idei tech creative la produse de succes, anunță cele 9 echipe câștigătoare ale Hackathonului din Timișoara, ce a avut loc în acest weekend la Incuboxx. După 24 de ore de concentrare, imaginație, muncă și mentorat, cele mai bune echipe au fost selectate pentru a intra în etapa de pre-accelerare organizată în Timișoara în următoarele 3 luni de Tech Lounge și Rosenc, cu sprijinul Orange, Carrefour, BRD Groupe Société Générale, Enel, precum și The Romanian-American Foundation, partener strategic.

Hackathonul din Timișoara este prima etapă a programului Innovation Labs, ajuns la cea de-a doua ediție din Timișoara. La eveniment au participat peste 30 de tineri creativi și ambițioși, care au prezentat în prima zi de eveniment idei pentru produse inovatoare încadrate în cele 6 direcții de dezvoltare pentru Smart Territories: Agriculture, Cyber-Security, Energy, Health & Lifestyle, Retail și Smart Cities.

După o etapă de votare din partea publicului și a juriului, în Hackathon au rămas să-și ducă mai departe viziunea 14 echipe. In următoarele 24 ore, participanții au lucrat la dezvoltarea ideilor și realizarea unui prototip viabil și persuasiv sub îndrumarea mentorilor – antreprenori și profesioniști de top din industria IT&C.

Pe 12 martie, în cea de-a doua zi a Hackathon-ului, echipele au prezentat versiunea rafinată a produsului și a strategiei de business, dezvoltate pe parcursul a 24h  alături de mentori. Fiecare echipă și-a demonstrat evoluția de la o simplă idee la un concept viabil al unui produs atractiv pentru utilizatori, atât prin demonstrații tehnice cât și printr-o prezentare publică. Juriul a avut misiunea dificilă de a selecta cele mai credibile 9 idei de produs cu potențial disruptiv, alegând astfel echipele care vor continua dezvoltarea prototipurilor în etapa de mentorat a Innovation Labs din Timișoara.

Spre exemplu, pentru direcția de SmartCities susținută de Orange, încărcătorul wireless dezvoltat de către echipa Qivee facilitează încărcarea simultană a telefoanelor și dispozitivelor multiple, astfel eliminând căutarea prizelor. Prin intermediul dispozitivului se pot afișa pe telefon mesaje dorite de utilizator. Echipa își propune un produs care se pliază pe nevoile clientului, fără emisii de câmp în afara spațiului dorit.

Pentru direcția de Retail, susținută de Carrefour, echipa  IndexAR reprezintă o platformă de realitate augmentată ce optimizează vânzările pentru firmele mici și mijlocii. IndexAR se adresează în special producătorilor de mobilă, comercianților de produse de amenajare interioară și dezvoltatorilor imobiliari. Soluția combină o platformă, o aplicație și o comunitate de utilizatori, scăzând costurile operaționale și cele generate de retururile de produse și sporind satisfacția cumpărătorilor.

În direcția de Health&Lifestyle echipa Mindfully propune un prototip pentru detectarea timpurie a schizofreniei. Produsul se bazează pe analiza indiciilor verbale ale pacientului, mai ales pe frecvența schimbării câmpurilor semantice și se adresează specialiștilor neurologi, confruntați cu dificultatea detectării primelor simptome ale bolii.

Toate echipele câștigătoare din Hackathon intră acum într-o perioadă intensă de training de trei luni, timp în care se vor întâlni săptămânal cu mentorii lor. Tinerii vor împărtăși experiențele unor antreprenori sau oameni de business de vârf, explorând ecosistemul antreprenorial românesc. În plus, li se vor oferi tehnologii de ultimă generație pentru dezvoltarea produsului, prin intermediul partenerilor programului.

Pe 24 mai, în cadrul Demo Day, finaliștii programului își vor prezenta prototipurile în fața partenerilor, a reprezentanților media și a potențialilor investitori, urmând ca echipele cele mai convingătoare să fie premiate și să beneficieze de sprijinul Innovation Labs și a susținătorilor programului și după încheierea acestuia.

Pe 8-9 aprilie va avea loc Hackathon-ul Innovation Labs din Alba-Iulia  în cadrul Smart City Alba Iulia 2018, proiectul pilot al Orange Romania, partener principal al programului Innovation Labs.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*