Administrație

Viceprimarul Dan Diaconu:”Măsuri de susținere a activităților turistice în Timișoara”

Viceprimarul Dan Diaconu:”Măsuri de susținere a activităților turistice în Timișoara”

Creșterea constantă a numărului de turiști în Timișoara, în ultimii ani, prognozele optimiste cu privire la acest domeniu, generate de obținerea titlului de Capitală Culturală Europeană în 2021, dar și de investițiile în spațiul public și accesibilitate din ultima perioadă, generează noi provocări.

La sfârșitul săptămânii trecute, în organizarea Clusterului CLUSTUR Banat, a avut loc la Timișoara, în cadrul târgului de Turism “Vacanța” 2017, dezbaterea „Timișoara, destinație turistică 2021”. Pe lângă prezentările generate de subiectul dezbaterii, evenimentul a permis o lungă sesiune de discuții libere ale autorității locale, reprezentate de viceprimarul Dan Diaconu, cu operatorii de turism, ghizi și persoane interesate de acest domeniu. Concluziile acestor discuții s-au transformat într-un set de măsuri necesare pe termen scurt, mediu și lung pentru încurajarea activităților turistice în Timișoara.

O strategie de turism la nivelul municipiului Timișoara, dezvoltată într-un mediu participativ, devine obligatorie, ca document de sine stătător, în plus față de capitolele dedicate din cadrul Strategiei Integrate de Dezvoltarea Urbană. Primăria, în colaborarea directă cu sectorul asociativ și privat din domeniul turismului va elabora această strategie în cursul anului 2017.

Pe termen scurt, o primă serie de măsuri, prezentate de operatorii de turism, sunt absolut necesare și au fost deja pornite în implementare: a) Locuri de oprire dedicate autocarelor cu turiști în jurul Centrului Timișoarei

Lipsa locurilor special amenajate pentru debarcarea/îmbarcarea turiștilor în jurul centrului Timișoarei generează probleme pentru operatorii de turism. Prin decizia Comisiei de Circulație din 9.03.2017, vor fi amenajate 3 astfel de locuri speciale, în zona Bv. Brătianu, Parc Central și Puncte Cardinale. SDM va realiza marcajele specifice în cursul următoarelor săptămâni.

b) Adaptarea sistemului VeloTM pentru a permite accesul turiștilor la această facilitate

Am transmis către RATT cererea de a identifica soluția prin care turiștii pot avea acces la sistemul VeloTM prin intermediul unor carduri cu valabilitate fixă, care să fie distribuite la Infocentrul Turistic. Măsura va fi implementată în următoarea perioadă.

c) Constituirea unui Consiliu Consultativ în domeniul turismului pe lângă Primăria Municipiului Timișoara

Necesitatea dialogului constant cu operatorii de turism și sectorul asociativ din acest domeniu la nivelul municipiului Timișoara este evidentă. Structura Consiliului Consultativ pe domeniu sectorial s-a dovedit a fi una viabilă în acest context. Astfel în cursul lunii martie, Consiliul Consultativ în domeniul Turismului va fi constituit, pentru stimularea dialogului și pregătirea documentelor strategice”, spune viceprimarul Timișoarei, Dan Diaconu.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*