Internațional

In Memoriam Traian Vuia, în Parlamentul European

In Memoriam Traian Vuia, în Parlamentul European

În perioada 6-7 martie, europarlamentarul Maria Grapini a organizat în Parlamentul European, în colaborare cu Muzeul Național al Banatului și Casa Culturală Belgo-Română Arthis, Conferința si expoziția, dedicate inventatorului român Traian Vuia, la 111 ani de la primul zbor cu un avion mai greu decât aerul.

La Conferință au participat, cu prezentări legate despre activitatea lui Traian Vuia, personalități marcante din domeniu, istorici, cercetători in domeniul aviației, muzeografi: dr. Dumitru-Dorin Prunariu, general în rezervă, ambasador si vicepreședinte al Agenției Spațiale Europene, general în rezervă Iosif Rus, presedinte al Asociației Române pentru Propaganda și Istoria Aviației, dr.Vasile Dudaș. cercetător la Muzeul Național al Banatului, Dan Antoniu, istoric în domeniul aviației.

Au fost prezenți europarlamentari, funcționari din Parlamentul European si CE, reprezentanți NATO, consilieri ai Ambasadei si ai Reprezentantei permanente a României, mass-media.

Generalul Iosif Rus a prezentat lucrarea “Promovarea creației lui Traian Vuia, un proces continuu si complex”, scoțând in evidență aspecte relevante din biografia marelui român Traian Vuia, dar si parcursul acestuia până la primul zbor. Generalul a amintit importanța contribuției inteligenței românești la dezvoltarea aviației mondiale.

La rândul său, dr. Dumitru Prunariu a insistat pe rolul de pionier al inventatorului român in dezvoltarea aparatelor de zbor si pe tenacitatea sa in demersul revoluționar de realizare a visului propriu – construcția unui aparat de zbor. Dr.Vasile Dudas si Dan Antoniu au vorbit despre intensitatea si impactul contribuției aduse de Traian Vuia asupra întregii industrii aviatice mondiale.

După Conferință, invitații au vizionat expoziția inedită, amenajată de Muzeul Banatului, expoziție deschisă de doamna ambasador Luminița Odobescu.

Prin organizarea acestui amplu eveniment, în memoria geniului român Traian Vuia – la 111 ani de la primul zbor pe un aparat construit pe propriul brevet de invenție, europarlamentarul Maria Grapini si-a arătat din nou dedicarea in misiunea de promovare a imaginii României in Europa.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*