Eveniment

Exercițiu internațional desfășurat în Timișoara

Exercițiu internațional desfășurat în Timișoara

În perioada 09 – 12 martie, specialiști și echipaje de intervenție ale ISU Timiș vor fi implicați într-un amplu exercițiu finanțat european privind intervenția la inundații.

În cadrul exercițiului vor participa instructori de specialitate din cadrul Mecanismului European de Protecție Civilă a Uniunii Europene, un modul de pompare de mare capacitate din Austria, un modul de purificare a apei din Germania, un modul de prelevare și detecție CBRN din Franța și o echipă de suport tehnic TAST din Germania.

De asemenea, exercițiul în teren va constitui o oportunitate pentru echipa de pompare de mare capacitate din cadrul ISU Timiș, pentru verificarea stadiului de pregătire, având în vedere faptul că în luna mai, în Austria, va avea loc procesul de certificare a echipei în cadrul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene.

În ziua de sâmbătă, în cadrul exercițiului va fi folosit sistemul de alarmare a populației privind inundațiile a SC Aquatim SA. În cadrul exercițiului vor participa secretarul de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență dr. Raed Arafat și inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, colonel Marian Dragne.

La exercițiu vor participa și instuțiile locale, parte din Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș după cum urmează: Inspectoratul de Poliție Județean Timiș, Inspecoratul de Jandarmi Județean Timiș, Administrația Bazinală de Apă Banat, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare Timiș, Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență ale localităților vizate în cadrull exercițiului, Direcția de Sănătate Publică Timiș, S.C. Aquatim s.a., Garda de Mediu Timiș, Poliția Locală Timișoara și Moșnița Nouă, Poliția Transporturi Feroviare, Uzina de Apă, Crucea Roșie Timiș, Direcția Agricolă Timiș, Aeroportul Internațional Timișoara, Inspectoratul de Stat pentru Controlul Transportului Rutier ș.a.

În ceea ce privește competența internațională, se dorește îmbunătățirea cooperării internaționale și operaționale între echipele țărilor membre U.E., testarea mecanismelor europene de răspuns, în particular Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene, a experților naționali ce au fost pregătiți în cadrul cursurilor organizate de Comisia Europeană, depășirea barierelor lingvistice, a metodelor și modurilor de abordare diferite, cooperarea în cadrul diferitelor ierarhii de comandă.

O echipă încadrată cu experți din state membre UE (Franța, Polonia, Norvegia, Olanda, Danemarca – EUCPT) va avea rolul de a facilita acordarea asistenței internaționale, a evalua situația, a sprijini instituțiile locale și de a coordona colaborarea cu echipajele internaționale în gestionarea situației.

Exercițiu este organizat de consorțiu format din Inspectoratul General pentru Situații de Urgență din România, Crucea Roșie din Austria, Serviciul de Stat de Stins Incendi și Salvare din Letonia și Fundația Centrul Național APELL pentru Managementul Dezastrelor. În cadrul proiectului au calitate de parteneri asociați Școala Națională Superioară pentru Ofițeri de Pompieri Salvatori din Franța, Directoratul de Protecție și Salvare din Macedonia și Unitatea de Mediu (UNEP) din cadrul OCHA/ONU.

 

Situația creată

 

De la începutul lunii martie un front atmosferic a determinat producerea unor fenomene meteorologice periculoase în tot Vestul ţării, judeţul nostru și județul Hunedoara, fiind foarte grav afectate. Inundații majore au afectat partea de vest a România în perioada 02-07.02.2017 ca urmare a fenomenelor meteorologice periculoase.

 

Unul dintre cele mai afectate județe a fost județul Timiș. Un al doilea val de inundații riscă să  afecteze bazinele hidrografice Timiș, respectiv Bega fapt ce a dus la necesitatea cererii de asistență internațională întrucât forțele de pe plan local sunt depășite de situație.

 

Daune grave au fost aduse sistemului de alimentare cu apă și energie electrică a orașului Timișoara și Lugoj, în momentul de față Uzina de apă din Timișoara respectiv Lugoj asigură apa potabilă la aproximativ 30 % din necesar.

 

Au fost afectate mai multe lucrării hidrotehnice din județ (diguri) ceea ce poate duce la un nou val de inundații, 23 de localități fiind în pericol iminent de a fi inundate. Se impune evacuarea mai multor localității . În acest sens sau constituit 5 tabere de sinistrați pe raza județului Timiș.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*