Sănătate

Ce este rana pe colul uterin?

Ce este rana pe colul uterin?
Adora Beauty

Cervicita, în termeni nemedicali denumita și rană sau eroziune pe colul uterin, reprezintă o inflamaţie a colului uterin, de obicei cauzată de o infecţie. Cervicita este cel mai frecvent cauzată de o infecţie.

Aceiaşi microbi sau virusuri care sunt responsabili de apariţia vaginitei, pot conduce la aparitia unei răni pe colul uterin. Bolile cu transmitere sexuală cum ar fi gonoreea, chlamydiaza, herpesul genital sau condilomatoza genitală pot infecta colul uterin. Majoritatea infecţiilor bacteriene sau virale care cauzează cervicita sunt transmise pe cale sexuală.În rare cazuri, o rană pe col poate fi cauzată de: vaginoză bacteriană; agenţi chimici; un dispozitiv inserat în vagin (ex pesar vaginal, diafragma vaginala); alergie la spermicidele contraceptive sau latex-ul din preservative.

Cervicita este o afecţiune foarte frecventă. Peste 50 % din femei dezvolta o rana pe col în decursul vieţii adulte.

Factorii de risc pentru cervicită sunt consideraţi a fi: debutul precoce al vieţii sexuale; comportamentul sexual cu risc crescut (sex neprotejat, parteneri multipli); antecedentele de boli cu transmitere sexuală (BTS) (ex gonoreea, chlamydiaza,trichomonaza, herpesul genital,condilomatoza genitală, vaginoza bacteriană); contactul sexual cu un partener cu comportament sexual cu risc crescut sau care prezintă o boala cu transmitere sexuală.

(Sursa: Doc.ro/ Foto: shutterstock )

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*