Social

15 februarie, Ziua națională a republicii Serbia

15 februarie, Ziua națională a republicii Serbia
Adora Beauty

Consulatul General al Republicii Serbia la Timișoara împreună cu Uniunea Sârbilor din România au organizat la sediul USR sărbătorirea Zilei Naționale a Republicii Serbia. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai autorităților și comunității sârbilor din Timișoara.

Sârbii au ziua naţională pe 15 februarie, marcând începutul Revoluţiei din 1804.

La sfârşitul primului război mondial, Sârbii din Banat au cerut alipirea regiunii la Serbia, iar românii din Banat au cerut alipirea regiunii la România; Banatul atunci era în Ungaria Mare şi prin Tratatul de la Trianon din 4 Iunie 1920 România a fost recunoscută internaţional cu două treimi din Banat iar treimea de vest a Banatului – cuprinzând importante comunităţi Române – a fost inclusă în Serbia.

Recent s-a stabilit ca 15 Februarie să fie Ziua Naţională a Serbiei. Prin hotărârea Adunării Naţionale, această dată este introdusă în legea sărbătorilor naţionale, în memoria adoptării în 1835 a primei constituţii a Serbiei, aşa numita “Constituţia de Ziua Întâmpinării”.

În prezent, în Serbia sunt mai mulţi români decât sârbi în România. Serbia are deschise în România Ambasada în Bucureşti şi Consulatul General în Timişoara.

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*