Politic

Klaus Iohannis: ”Bugetul este unul problematic şi riscant. Se prevăd venituri care, după părerea mea, sunt supraevaluate”

Klaus Iohannis: ”Bugetul este unul problematic şi riscant. Se prevăd venituri care, după părerea mea, sunt supraevaluate”

Președintele Klaus Iohannis a anunțat astăzi după o întâlnire cu premierul Grindeanu și cu ministrul de Finanțe, Viorel Ștefan, că va continua ”să aprofundeze” proiectele de legi ale bugetului de stat și asigurărilor sociale primite la promulgare.

Deşi l-a studiat încă de acum două săptămâni, când CSAT şi-a dat avizul pe proiect, preşedintele spune că nu promulgă deocamdată pentru că datele economice pe care se bazează nu pot fi susţinute. Șeful statului a repetat în cadrul unei conferințe de presă motivele de îngrijorare legate de aceste proiecte, transmise inclusiv reprezentanților guvernului în cadrul întâlnirii de marți. Este a treia intervenție a șefului statului pe proiectele de buget ale anului 2017.

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că bugetul de stat pe anul 2017 este unul ”problematic și riscant”, insistând pe faptul că ”există riscul real să se depășească deficitul” de 3%.“Mi s-a părut corect să cunosc opinia Guvernului înainte de a lua o decizie de promulgare sau retrimitere în Parlament. Bugetul, la o primă analiză pe care am făcut-o, este unul problematic și riscant. Se prevăd venituri care, după părerea mea, sunt supraevaluate, pe de altă parte se prevăd cheltuieli foarte mari. Există riscul real să se depășească deficitul de 3%. Nu putem să nu vedem că aici avem de-a face cu o sumă extraordinar de mare la așa-numitele credite de angajament (…) care vor apăsa asupra bugetelor din anii următori. Toate aceste lucruri le-am transmis astăzi guvernului. Împreună cu echipa mea, în zilele următoare vom aprofunda analiza. În ansamblu, trebuie să recunosc că sunt îngrijorat”, a declarat șeful statului după întâlnirea avută la Cotroceni cu premierul și cu ministrul Finanțelor.

Şeful statului va decide zielele următoare dacă promulgă Legea Bugetului de Stat, sau dacă trimite proiectul de lege înapoi în Parlament.”În zilele următoare, împreună cu echipa mea, vom aprofunda analiza acestor două bugete. Sigur, vom avea în vedere şi punctele de vedere prezentate astăzi de prim-ministru şi de ministrul Finanţelor, dar, în ansamblu, trebuie să recunosc că sunt îngrijorat”, a conchis preşedintele.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*