Politic

Scandalul medicamentelor ajunge în Parlamentul European

Scandalul medicamentelor ajunge în Parlamentul European

Subiectul reducerii cu 35% a prețului medicamentelor inovative este unul sensibil și complicat pentru România, pentru că pune în poziții antagonice două forțe inegale economic: pacienți versus giganți farmaceutici. Puțini politicieni se încumetă să tranșeze, public, problema, în condițiile în care, de-a lungul vremii, au apărut informații despre legăturile unora dintre aceștia cu companiile în cauză, dar și pentru că empatia în politică e o raritate.

Europarlamentarul Maria Grapini face parte din categoria celor care nu se feresc să pună degetul pe rană, și nu pentru că deține și funcția de președinte onorific al Asociației Pacienților din Timiș, ci pentru că este un om direct. Grapini este, de altfel, recunoscută pentru opiniile tranșante în chestiuni sensibile.

În debutul lui 2017, a început disputa declarativă între producătorii de medicamente și asociațiile de pacienți, odată ce primii au intrat în panică, la auzul iminentei reduceri cu 35% a… profitului propriu. Directorul executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, spunea, atunci, că aproximativ 123 de produse farmaceutice vor dispărea de pe piață și peste 800.000 de pacienți vor fi afectați.

„Sistemul de asigurări de sănătate nu va face niciun fel de economie din acea scădere cu 35% a prețurilor medicamentelor care au ieșit de sub protecția brevetului. Singurii care sunt afectați sunt pacienții fiindcă multe din acele medicamente vor dispărea și bineînțeles și producătorii de medicamente fiindcă vor fi puși în situația să facă față la niște situații dificile. Nu este ușor să ai pacienții care umblă după un medicament și să le spui că nu mai poți să le comercializezi din motive economice”, declara acesta.

Europarlamentarul Maria Grapini este de altă părere.

“Invocarea motivelor economice, atunci când vorbim de pacienți, mi se pare de neacceptat. Știu că vorbim de cifre de afaceri uriașe, la fel cum știu că vorbim de oameni care pot rămâne fără medicamente! Sunt copii care nu vor mai putea avea acces la vaccinuri, ori acest lucru se constituie într-o problemă majoră pentru orice țară, nu numai pentru România. În calitatea mea de președinte onorific al Asociației Pacienților din Timiș, voi interveni în Parlamentul European, pe această tematică, și voi solicita un punct de vedere. Nu putem intra într-o criză de medicamente, pentru că unele companii multinaționale din domeniu sunt în pericolul de a-și reduce din profituri, și așa uriașe. UE trebuie sa audă că giganții industriei farmaceutice doresc să facă legea in România!”, a declarat Grapini.

Protestele din ultimele zile au făcut ca o temă extrem de importantă pentru pacienții României să ajungă secundară. Europarlamentarul Maria Grapini a decis, acum, să-i redea însemnătatea, acolo unde țara noastră este deja cap de afiș.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*