Life-style

Povestea lui „My Way”, cântecul care i-a salvat cariera lui Frank Sinatra, dar pe care artistul ura să îl cânte

Povestea lui „My Way”, cântecul care i-a salvat cariera lui Frank Sinatra, dar pe care artistul ura să îl cânte

Este un cântec la fel de familiar ca un imn național, iar versurile sale gravează conștiința noastră culturală: „Acum, sfârșitul e aproape/ Am în față cortina de final”. „My Way”, melodia care a marcat cariera cântărețului american Frank Sinatra, își are originile în Franța.

În 1967, „My Way” era doar un cântec franțuzesc al cărui titlu era „Comme d’habitude”, iar cel care l-a descoperit a fost Paul Anka. Artistul s-a îndrăgostit de piesă în timpul unei vacanțe în Franța, iar ulterior a plecat la Paris unde a reușit să obțină drepturile de autor pentru acesta de la compozitorii Claude François și Jacques Revaux.

„Înregistrarea era slăbuță, dar am simțit că era ceva în melodie care merita mai mult”, spunea Anka în anul 1968.

Cum a ajuns melodia „My Way” să fie cântată de Frank Sinatra

S-a întors la New York și îl avea în minte pe Sinatra, care îi povestise că vrea să se retragă din industria muzicală, era sătul de tot ce se întâmpla și dorea să renunțe. Dar Anka nu voia ca prietenul său să se retragă așa că  a început să rescrie cântecul original francez, schimbând structura melodică și versurile.  A început la 1 noaptea și a terminat la 5 dimineața. Atunci l-a sunat pe Frank, care se afla în Nevada, și l-a anunțat că are un cântec pregătit special pentru el.

Sinatra s-a arătat sceptic de succesul melodiei. Totuși, a renunțat la ideea de a se retrage din cariera muzicală și va înregistra piesa pe 30 decembrie 1968. O va lansa pe albumul „My Way” din 1969, care conținea în rest reluări ale unor hituri din anii ’60 în interpretare proprie.

„My Way” a ajuns pe locul 27 în US Bilboard Hot 100 și până pe locul 2 în topul US Easy Listening. În Marea Britanie, piesa a ajuns până pe locul 5 în UK Single Chart și a stabilit un record de 75 de săptămâni de prezență în Top 40, record ce nu a fost egalat de nicio altă melodie până astăzi.

„Când casa mea de discuri și-a dat seama de potențialul piesei, cei din echipă au fost nervoși pentru că nu am păstrat cântecul pentru mine. Le-am explicat că sunt tipul care poate să o scrie, dar nu și cel care o poate cânta. Este pentru Frank și pentru nimeni altcineva”, povestea Paul Anka.

Și, totuși, Anka a înregistrat și el acest cântec în cinci variante diferite: în 1969, la scurt timp după ce îl înregistrase Sinatra, în 1996 (duet cu Gabriel Byrne, pentru filmul „Mad Dog Time”), în 1998 — în limba spaniolă (‘„A Mi Manera”, duet cu Julio Iglesias), în 2007 (duet cu Jon Bon Jovi) și în 2013 (duet cu Garou).

Sursa: unica.ro


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*