Sănătate

Este sarea de Himalaya într-adevăr benefică pentru organism?

Este sarea de Himalaya într-adevăr benefică pentru organism?

Beneficiile asociate consumului de sare roz de Himalaya nu sunt susţinute de rezultatele studiilor de specialitate. Mai mult, cele “84 de minerale” presupus a fi conţinute în componenţa acesteia sunt înlocuite, în realitate, de otrăvuri şi elemente radioactive, scrie sciencebasedmedicine.org.

Sarea roz de Himalaya este foarte populară pentru presupusele beneficii pe care le-ar avea pentru sănătatea organismului uman, conform unor surse de medicină alternativă ce s-au inspirat din rezultele unui studiu efectuat de către cercetătorii americani în anul 2007 în Las Vegas, Nevada. Printre beneficiile promovate se numără următoarele:

 

– îmbunătăţirea sistemului vascular

– sprijinirea funcţiilor respiratorii

– reducerea semnelor de îmbătrânire

– creşterea nivelului de hidratare şi a libidoului

– întărirea sistemului osos şi prevenirea crampelor musculare

– detoxifierea corpului de metale grele

 

Toate acestea sunt rezultatele unui studiu izolat, care a constatat pretinsele beneficii în cadrul analizelor de laborator efectuate pentru testarea nivelului de minerale din corp, a nivelului de stres oxidativ şi a nivelului de hidratare, în rândul a 70 de participanţi pe o durata de 30 de zile, conform Dr. Harriet A. Hall, fost chirurg în U.S. Air Force şi cercetător în domeniul medicinii alternative.

“Ameliorarea în cazurile studiate în laborator nu reprezintă un caz solid în favoarea consumului de sare de Himalaya,” este de părere specialista.

Ar putea oamenii care folosesc acest tip de sare să trăiască mai mult, să aibă parte de mai puţine atacuri de cord şi mai puţine răceli? Ajută sarea de Himalaya la vindecarea rănilor şi împiedică declanşarea celulelor canceroase? Cum putem şti dacă sarea de Himalaya este mai sănătoasă decât sarea normală de masă?

Sarea roz de Himalaya este promovată în medicina alternativă că fiind sarea ce conţine “84 de minerale valoroase pentru organism.” Cumpărătorii naivi, ce sunt de părere că “mai mult înseamnă mai bine”, cred că pentru a fi sănătoşi avem nevoie de cât mai multe subtante nutrivite, aşa încât sarea roz de Himalaya ar fi mai sănătoasă decât sarea obişnuită. Această presupunere este complet greşită, este de părere autoarea.

 

Surse medicale au identificat mult mai puţine minerale în organismul uman, cel mult 60, dintre care câteva sunt prezente în cantităţi abia detectabile. Iar multe dintre cele 60 de elemente sunt toxice şi radioactive, prin urmare, nu numai dăunătoare organismului uman, ci şi inutile.

Elementele radioactive ce sunt identificate în organismul uman – precum uraniul – sunt, în esenţă, contaminanţi, nicidecum nutrienţi necesari organismului uman, mai adaugă cercetătoarea.

Pentru a realiza studiul de faţă, Dr. Harriet A. Hall a făcut o analiză a studiilor de specialitate efectuate anterior pe această tema, precum şi o analiză atentă a studiului realizat de către cercetătorii americani în urmă cu 10 ani.

“Numai 15 minerale sunt cunoscute a juca un rol important în procesele biologice, iar alte şapte minerale sunt considerate a fi posibil esenţiale, nefiind confirmate în acest sens. După numărătoarea mea, doar aproximativ un sfert dintre mineralele conţinute de sarea roz de Himalaya sunt substanţe nutritive de care organismul uman ar putea avea nevoie. Trei sferturi dintre mineralele conţinute de sarea roz nu sunt recunoscute drept nutrienţi şi ar trebui clasificate drept contaminanţi, întrucât nu au niciun beneficiu dovedit pentru sănătatea umană, iar unele dintre ele sunt deja cunoscute că fiind dăunătoare. Lista compusilor include, printre altele, mercur, arsenic, plumb şi taliu, dar şi elemente radioactive precum uraniu, poloniu, plutoniu şi multe alte surse de radiaţie, ce sunt dăunătoare organismului chiar şi în cantităţi foarte mici,” mai adaugă autoarea.

În concluzie, chiar dacă este vorba despre substanţele nutritive ce intră în componentă sării de Himalaya, cantitatea acestora nu este suficientă pentru a corectă o deficienţă nutritională, în cazul în care ar există o astfel de deficienţă în rândul consumatorilor.

Astfel că nu există nicio dovadă clară care să ateste faptul că sarea roz de Himalaya este mult mai benefică pentru sănătatea organismului uman decât sarea obişnuită de masă ci, dimpotrivă, avem motive să suspectăm că ar putea fi mai puţin sănătoasă decât cea din urmă. Popularitatea de care sarea de Himalaya are parte este datorată unui triumf al marketingului asupra ştiinţei şi bunului simt, conchide autoarea.

 

Sursă: hotnews.ro


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*