Social

ARAD: Ghid audio pentru persoanele nevăzătoare

ARAD: Ghid audio pentru persoanele nevăzătoare

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad pune la dispoziția beneficiarilor nevăzători un ghid audio adaptat celor care se adresează instituției. Este vorba despre un dispozitiv direcțional cu afișaj şi taste numerice tactile, cu caractere Braille.

Dispozitivul permite accesarea serviciilor de specialitate din cadrul DGASPC Arad și îndrumarea utilizatorului spre căile de acces, fiind inclus în echipamentele asistive dedicate persoanelor cu handicap. Înainte de a fi dat în folosință, în baza relațiilor de bună colaborare, aparatul a fost testat de membri ai Asociației Nevăzătorilor din România, filiala Arad pentru a fi adaptat nevoilor directe ale beneficiarilor cu astfel de deficiențe.

Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap subliniază obligația autorităților publice de a promova și implementa conceptul acces pentru toți, fiind interzise orice discriminări pe motiv de dizabilitate.“Accesibilizarea mediului fizic, comunicațional și informațional reprezintă o prioritate pentru noi. În lipsa văzului, utilizatorii nevăzători recepţionează informaţiile furnizate de tehnica de calcul şi comunicare prin auz sau prin pipăit, astfel că persoanele nevăzătoare au nevoie de aplicaţii informatice capabile să transforme informaţia vizuală în informaţie accesibilă. Exact acest lucru face dispozitivul direcțional amplasat la intrarea în instituția noastră. Ghidul audio vine ca o completare a demersurilor noastre de accesibilizare, așa cum este și site-ul instituției, declarat ca fiind cel mai prietenos și ușor de accesat de persoanele cu deficiențe de vedere care interacționează online cu instituția noastră”, declară Erika Stark, directorul DGASPC Arad.

Odată accesat, sistemul audio redă mesajul selectat de persoana cu deficiențe de vedere în urma apăsării tastelor inscripționate în alfabetul Braille. În județul Arad sunt  încadrate în grad de handicap vizual peste 2200 de persoane, iar dispozitivul asistiv este accesat zilnic de beneficiari cu deficiențe de vedere.

Strategia națională privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități, 2014–2020 stabilește obligativitatea instituțiilor publice de accesibilizare în raport cu nevoile persoanelor cu dizabilități. În România, accesul neîngrădit la serviciile publice este imperativ pentru orice persoană.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*