Eveniment

Studenții au luat cu asalt Piața Victoriei. Continuă protestele împotriva Guvernului Grindeanu

Studenții au luat cu asalt Piața Victoriei. Continuă protestele împotriva Guvernului Grindeanu
Adora Beauty

Așa cum au anunțat încă de la orele amiezii, când a avut loc un alt protest, timișorenii s-au mobilizat și au ieșit din nou în stradă. De această dată, sute de studenți s-au alăturat manifestanților din Piața Victoriei din Timișoara. S-a anunțat a fi cel mai mare miting de după 1989.

“Să vă fie frică, țara se ridică”, “Transportul ni l-ați dat, dar nu l-ați cumpărat!”,“Să vă fie frică, studenții se implică!”,“Vrem Justiție, nu corupție”, “Legea este pentru toți, nu făcută pentru hoți!”, “Rușine, rușine să vă fie!”, “Abrogare”, “Unitate” ,”Păcat, păcat de sângele vărsat”… sunt doar câteva din lozincile scandate de aceștia.

Marţi seară, Guvernul Grindeanu a decis modificarea prin ordonanţă de urgenţă a Codului penal şi a Codului de procedură penală. Executivul a transmis Parlamentului un proiect de lege privind graţierea unor pedepse, solicitând procedură de urgenţă.

Niciunul dintre aceste acte normative nu s-a aflat pe ordinea de zi a Guvernului. Lipsa totală de transparenţă a fost sancţionată dur de opinia publică, şeful statului, magistraţi şi experţi independenţi.

Iată principalele modificări aduse, marţi seară, de Guvernul Grindeanu:

Denunţul se va lua în considerare doar dacă este depus în termen de şase luni. Am deschis lista cu cazul denunţurilor, reglementat în Codul de procedură penală, întrucât modificările operate au intrat deja în vigoare”.

Abuzul în serviciu care cauzează un prejudiciu mai mic de 200.000 lei nu se mai pedepseşte cu închisoarea (intră în vigoare în termen de 10 zile). Mai mult, dacă anterior abuzul în serviciu se pedeapsea cu închisoare între doi și șapte ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică, OUG adoptată de Guvern prevede <<pedepse cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă>>.

Articolul modificat din Codul penal prevede că aceste dispoziţii <<nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative>>. Altfel spus, orice act normativ, de la ordin de ministru, decizii de primar şi până la hotărâri de Consiliu Local sau Judeţean, va putea fi adoptat fără riscul tragerii la răspundere penală a emitenţilor, indiferent de prejudiciu.

Dacă anterior, abuzul în serviciu se pedeapsea cu închisoare între doi și șapte ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie public, OUG adoptată de Guvern prevede „pedepse cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”. Articolul modificat din Codul penal prevede că aceste dispoziţii „nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative”.

UPDATE1: Peste 8000 de oameni s-au strâns în Piața Victoriei din Timișoara.

UPDATE2 : Numărul protestatarilor începe să crească. Peste 10000 de oameni sunt în centrul orașului. La ora 20, vor porni în marș pe str. Ghe. Lazăr – Circumvalațiunii – Dacia – Calea Torontalului- Calea Aradului.

UPDATE 3: Numărul manifestanților prezenți în centrul orașului a ajuns la 30 mii. Piața Victoriei a devenit neîncăpătoare.

UPDATE 4: Circulația rutieră se derulează greu. Traficul este blocat în zonă.

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*