Social

Au curs amenzile la restaurante și magazine

La nivelul CRPC Regiunea Vest, în perioada 01.01.202330.09.2023 au fost înregistrate un număr de 8425 reclamații.

În perioada 01 ianuarie- 30 septembrie 2023 comisarii CRPC Regiunea Vest au desfășurat un număr de 6230 acțiuni de control, aplicând 3603 amenzi în valoare totală de 18.205.600 lei, 2065 de avertismente și au fost oprite definitiv de la comercializare mărfuri neconforme în valoare de 3.645.606 lei.

La nivelul CJPC Timiș, în perioada 01.01.2023-30.09.2023 au fost înregistrate un număr de 5188 reclamații.

În perioada 01.01.2023-30.09.2023 comisarii CJPC Timiș au desfășurat un număr de 2024 acțiuni de control aplicând 1241 amenzi în valoare totală de 6.367.800lei,653 de avertismente, au fost oprite definitiv de la comercializare mărfuri neconforme în valoare de 1.224.386 lei și a fost dispusă sancțiunea complementară oprire temporară prestare servicii pentru 111 unități.

Astfel, în primele 9 luni ale anului 2023, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș a efectuat, la nivelul județului, un număr de 598 acțiuni de control control la unitățile de alimentație publică (restaurante,fast-food-uri,patiserii,brutării).

În urma acestor acțiuni, comisarii CJPC Timiș au aplicat următoarele sancțiuni:

ALIMENTAȚIE PUBLICĂ

(restaurante,fast-food-uri,patiserii,brutării)

467 amenzi contravenționale în valoare totală de 2.989.500 lei
205 avertismente

Acestora li se adaugă următoarele măsuri complementare:

oprire  definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a unor produse în valoare de peste 127.000 lei
oprire temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor pentru 75 unități

“Dintre cele mai frecvente nereguli constatate, menționăm:

comercializarea unor produse în afara termenului de valabilitate

comercializarea unor produse congelate neconforme(produse cu culoarea modificată și cu acumulări de gheață în ambalaj)

comercializarea unor fructe și produse din carne cu modificări organoleptice evidente și urme de mucegai

 – nerespectarea regimului de temperatură pentrupăstrarea preparatelor (de exemplu, unele vitrine cu masăcaldă nu asigurau temperatura minimă de +60 grade C, necesară sau unele pentru răcire, care depășeau valoareade 4-8 grade C conformă)

utilizarea unor spații de depozitare neigienizate

Practici comerciale incorecte

Nerespectare condițiilor de depozitare

Comercializarea unor produse cu data limită de consum depășită

Comercializarea unor produse de patiserie care prezentau, pe suprafață, insecte

Utilizarea unor vitrine de expunere la comercializare, a produselor de panificație-patiserie, insalubre

Utilizarea unor cuptoare, neigienizate corespunzător și a unor tăvi arse

Existența unor insecte vii în spațiul de preparare

Folosirea unor condiții de păstrare a produseloralimentare necorespunzătoare din punct de vedereigienico-sanitar

– Bloc alimentar(bucătărie,strat de grăsimi gros,igrasie) neigienizat corespunzător,prezența muștelor pe alimentele în curs de preparare”, a precizat comisar șef CRPC REGIUNEA VEST, Mihai Alin Gubandru. 


Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*