Educație

În programul „cinemavindek” ̶ „La ciociara”, regizat de Vittorio De Sica

În programul „cinemavindek” ̶ „La ciociara”, regizat de Vittorio De Sica

Spitalul Județean de Urgență „Pius Brînzeu”, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” și Asociația pentru ATI „Aurel Mogoșeanu”  ̶ toate trei din Timișoara  ̶ continuă colaborarea pentru programul „cinemavindek”, care constă în proiecții de fime artistice vechi.

Periodicitatea  ̶  de două ori pe lună. Coordonator este publicistul Doru Botoiu, din a cărui arhivă provin toate filmele care sunt proiectate în cadrul acestor manifestări.

Filmul din 1960 „La ciociara” (Femeia din Ciociaria, în traducere liberă), regizat de Vittorio De Sica, este ecranizare a romanului cu același nume de Alberto Moravia. Titlul internațional al peliculei este „Two Women” (Două femei). În rolurile principale: Sophia Loren, Jean-Paul Belmondo, Eleonora Brown. În 1962, prestația din acest film i-a adus Sophiei Loren Oscarul pentru cea mai bună actriță în rol principal. A fost primul astfel de premiu acordat unei actrițe dintr-un film într-o limbă străină.

La ciociara” este una dintre cele mai răvășitoare producții ale cinematografiei italiene postbelice.Transcende limitele timpului și spațiului, pentru a vorbi despre pierdere, maternitate și traumele războiului. Povestea are loc în Italia anilor 1943–1944, în timpul ocupației naziste. Cesira (Sophia Loren), o văduvă tânără și frumoasă, fuge din Roma împreună cu fiica ei de 13 ani, Rosetta (Eleonora Brown), în speranța de a scăpa de bombardamente și violențe. Refugiate într-un sat din regiunea Ciociaria, ele sunt martore la prăbușirea morală și fizică a Italiei în timpul războiului. Relația caldă și protectoare dintre mamă și fiică este pusă la încercare în mod brutal, culminând cu o scenă devastatoare – violarea celor două de către soldați marocani în mănăstirea în carecredeau că sunt în siguranță.

Filmul este o meditație dureroasă asupra războiului, văzut nu prin prisma strategiilor militare sau a eroismului, ci prin ochii celor mai vulnerabili: femeile și copiii.  Titlul „La ciociara nu face doar referire la originea femeii, ci devine simbolul unei umanități strivite între forțele oarbe ale istoriei.

Invitatul ediției ̶ Bata Marianov, artist plastic și scriitor.

Sunteți așteptați marți, 20 mai 2025, la ora 18, în Amfiteatrul B din Spitalul Județean.

Filmul La ciociara este subtitrat în românește și durează 100de minute.

Intrarea este liberă.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*