Sănătate

Ministrul Sănătății, din nou în vizită la Timișoara. A promis ajutor pentru Spitalul de Copii/Video

Ministrul Sănătății, din nou în vizită la Timișoara. A promis ajutor pentru Spitalul de Copii/Video

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a venit azi la Timișoara și a vizitat noua clădire a Spitalului de Copii „Louis Țurcanu”, unde lucrările au început cu ani în urmă.

Ministrul a declarat că va sprijini dotarea imobilului, însă acest lucru se va putea face doar după recepția clădirii.

Cu scurt timp înainte de vizita lui Rafila, reprezentanții Primăriei Timișoara au transmis că se fac probe la instalațiile clădirii, în vederea realizării recepției.

 „Ca să aplici la un proiect de dotare, clădirea trebuie să fie funcțională. Eu sper că măcar acum, în ceasul al 12-lea, după patru ani, Primăria Timișoara va face cele necesare pentru ca această clădire să fie finalizată. Nu mai trebuie o mare investiție. Vedeți și dumneavoastră că-i aproape finalizată. Sunt anumite instalații aici, de un an, de doi ani de zile. Eu cred că ele ar trebui să devină operaționale înainte să expire perioada de garanție. Noi o să ajutăm cu tot ce ține de noi. Spitalul e în subordinea primăriei. Ca să avem discuții oficiale, trebuie să existe o solicitare în acest sens și trebuie terminat acest spital. Noi vom oferi posibilitatea ca acest spital, care se află în subordinea autorității locale, să aplice foarte curând pentru proiectul de dotare și de asta trebuie finalizat și recepționat acest spital”, a declarat azi, la Timișoara, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Primăria  Timișoara a transmis azi că monitorizează în această perioadă probele efectuate de constructor la toate instalațiile noului corp de clădire al Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” și că se asigură că sunt respectate standardele în vigoare, înainte de a începe etapa de recepție a clădirii cu demisol, parter și 6 etaje. Aceste probe sunt esențiale pentru viitoarea funcționare a clădirii, ținând cont de faptul că a trecut un deceniu de la începerea construcției noului spital de copii, timp în care au fost implicați mai mulți constructori.

„Acum miza nu este să recepționăm clădirea, ci să deschidem un spital unde copiii și părinții să aibă condiții moderne de tratament. Fără aparatură medicală, mobilier și dotări, vom avea doar o clădire frumoasă care va sta încuiată. Noi, din start, ne-am orientat spre atragerea de fonduri pentru dotarea spitalului și am solicitat Ministerului Sănătății fonduri prin PNRR, dar cererea noastră nu a fost considerată prioritară. Am rămas în dialog cu ministrul și așteptăm să-și onoreze promisiunea și să doteze spitalul cu aparatura necesară”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Noua clădire a Spitalului de Copii „Louis Turcanu” va avea 150 de paturi și va găzdui urgențele, laboratoarele pentru analize, policlinica, radiologia, chirurgia pediatrică, terapia intensivă, ortopedia și secția de prematuri.

„Necesarul de dotări a fost deja făcut. A fost și depus pe PNRR proiect. Nu ne-am calificat dar el există și-n momentul în care va exista finanțare, putem începe licitația, deci din punctul nostru de vedere nu e o problemă. Urmează să înceapă procesul de recepție, eu așa știu. Dar aceasta este o relație directă între primărie și constructor. Noi suntem doar utilizatori, administratorii spitalului. Din câte știu eu, în cel mai scurt timp, adică săptămâna viitoare am înțeles, pe sfârșitul lunii, începe procesul de recepție. Eu sunt optimist de vreo 10 ani, e în natura mea să fiu. Sper să fie așa și să terminăm. Sunt finisaje, sunt lucruri mărunte, nimic consistent, nimic care să nu se poată rezolva în o lună de zile”, a spus medicul Ovidiu Adam, managerul Spitalului de Copii din Timișoara.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*