Mai mulți primari PNL din Timiș au protestat din nou astăzi la Prefectură, deoarece prefectul Mihai Ritivoiu a atacat în instanță, la cerea primarilor PSD, hotărârea prin care Consiliul Județean a redistribuit către primăriile din județ sumele din TVA. Social-democrații au acuzat împărțirea acestora pe criterii politice. Prefectul a atacat hotărârea în Contencios Administrativ.
De această dată, azi 21 februarie, primarii împreună cu președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, au depus petiții la Registratura Instituției Prefectului de revocare a demersului de contestare a celor două hotărâri de CJ.
Acest demers politic blochează primăriile și consiliul județean, susțin ei. “Nu doar comunele și orașele au fost blocate, ci și CJ Timiș pentru că 11 milioane din sumele alocate pentru drumurile județene și comunale erau pentru reparațiile drumurilor județene din județul nostru. Rușine, domnule prefect, rușine, domnule Simonis! Pentru că din punct de vedere politic alegi să blochezi 99 de primării și un consiliu județean doar pentru interesele mărunte ale unor membri PSD și care nu reușesc să găsească alte motive sau modalități de exprimare publică și politică într-o competiție corectă bazată pe idei, pe programe pentru beneficiul cetățenilor județului nostru“, a explicat președintele CJ Timiș, Alin Nica.
„Este un abuz și o blocare fără temei legal a activității întregii administrații publice locale din județul nostru. Gândiți-vă că sunt primării dintre cele 99 care compun județul nostru care se bazează pe sumele alocate de la Consiliul Județean timiș. S-a spus că nu au fost criterii de repartizarea acestor sume. Legea nu prevede niciun astfel de criteriu. Este vorba de legea bugetului de stat care prin derogare de la legea finanțelor publice locale stabilește că 6 % din impozitul pe venit care se colectează la nivelul județului Timiș, dar nu mai mult de 236 de milioane de lei, se distribuie către primării prin hotărârea Consiliului Județean Timiș. Noi atunci când am stabilit aceste sume ne-am uitat, pentru că de aia se spune echilibrarea bugetelor locale, ca să ne uităm puțin să avem o imagine de ansamblu și să vedem. Care sunt acele primării care au cea mai mare nevoie de bani? Ne-am uitat pe ce bani au primit primăriile prin hotărârile de guvern de repartizare a sumelor din fondul de rezervă bugetară la dispoziția guvernului prin Anexa 7.3 la Legea bugetului de stat și evident, pe solicitările venite din partea primăriilor, atât în ceea ce privește cheltuielile de dezvoltare, investiții locale avute în vedere, cofinanțări la proiecte cu finanțare europeană. Dar și în ceea ce privește cheltuielile de funcționare strict, cele mai de bază cheltuieli de care au nevoie aceste primării. Făcând o analiză globală a tuturor acestor elemente a rezultat acea propunere cu care am venit în fața Consiliului Județean și care a fost adoptată. Ceea ce mi s-a părut hilar în declarațiile domnului prefect a fost că îmi solicită să revoc acele 2 hotărâri și să vin cu altă hotărâre. Oricare ar fi ea, dar dacă este votată de consilierii județeni PSD și U SVR, atunci este legală și el nu mai contestă în instanță, arată clar substratul politic din spatele acestei decizii. Pentru că, evident, hotărârile cele 2 inițiale s-au luat fără voturile acestei coaliții distructive pentru județul Timiș, formată din PSD și USR. Și atunci evident că nu poți să nu reclam public această coalizare împotriva legii, a celor de la USR și PSD, în frunte cu domnul prefect și cu domnul deputat Simonis, pentru că știm cu toții că în spatele acestui demers se regăsește domnul deputat Simonis, evident interesat de destabilizarea lucrurilor în județul nostru, în vederea unei posibile candidaturi la președinția Consiliului Județean Timiș”, a mai spus Nica.
“Orașele care au un buget mai mare nu sunt direct afectate de această situație. În schimb, colegii primari de la comune, în mod categoric sunt afectați, mai ales că sunt comune care bugetul alocat investițiilor din localitățile respective din fonduri proprii sunt mai mici aceste bugete decât bugetul care îl obțin de la Consiliul Județean și, așa cum au spus colegii data trecută, la întâlnirea cu domnul prefect, ați văzut? Sunt diverse situații sau diverse probleme care ar fi putut să și le rezolve cu bănuții respectivi și mai vreau doar o remarcă să fac. Spre deosebire de domnul președinte care făcea apel la rațiunea domnului prefect, eu aș face un apel în sensul în care domnul prefect este obligat să respecte legea, ceea ce face dansul astăzi este absolut ilegal, o majoritate foarte clară care a votat și a adoptat o hotărâre de Consiliu Județean. Nu are din punctul nostru de vedere nici cel mai mic motiv pentru a fi contestată. Mai mult de atât, nici până astăzi nu ne-a comunicat Prefectura baza legală, temeiul legal în baza căruia a fost contestată această hotărâre a Consiliului Județean nu există. Este fără precedent să vii și să faci o astfel de declarație în care să spui dacă se revocă hotărârea și o votează PSD și USR, atunci ea este legală din punct de vedere a domnului prefect. Eu cred că domnul prefect trebuie să respecte legea și cu siguranță la final o să vedeți că va pierde în instanță această acțiune și cum spunea domnul președinte, fiecare dintre noi ne rezervăm dreptul să ne luăm avocat, să mergem în instanță și ulterior, în condițiile în care se va pierde. Așa cum am spus acest proces să ne recuperăm banii de la prefectură”, a explicat Dănuț Groza, primarul orașului Sânnicolau Mare.