Superstițiile de Crăciun le depășesc cu mult în importanță pe cele din restul anului. Spre finele anului, tezaurul tradiţiilor se îmbogăţeşte treptat, culminând cu marea sărbătoare creştinească a Naşterii Domnului. În popor, superstițiile de Crăciun, multe la număr, se respectă cu sfinţenie. Iată ce să NU faci, dacă vrei să-ți meargă bine.
În decorul parfumat al sărbătorilor de iarnă sunt la loc de cinste credinţe păstrate din generaţie în generaţie. Superstițiile de Crăciun au prea puţin de-a face cu semnificaţiile religioase ale evenimentelor de sfârşit de an.
Cum au apărut superstițiile de Crăciun?
Ne-am obişnuit să îmbrăcăm casa în straie festive. Iar bradul, vâscul, globurile şi ghirlandele sclipitoare sunt nelipsite. Aroma de cozonac pufos şi de mere proaspete se simte peste tot. Pe vremuri, însă, fără colaci arătoşi, nu era Crăciun. Am aflat, de-a lungul timpului, ce semnifică fiecare simbol al sărbătorilor de iarnă, dar te-ai întrebat vreodată de ce s-a păstrat obiceiul petrecerii în familie, cu cât mai mulţi invitaţi? Lăsând la o parte explicaţiile religioase şi privind cu multă vreme în urmă, găsim răspunsul.
Cu sute de ani înainte, iernile însemnau căderi masive de zăpadă, gerul era ger şi posibilităţile oamenilor limitate. Prin urmare, erau nevoiţi ca, pe perioada anotimpului friguros, să se adune în grupuri mari, la un loc, pentru a face faţă vitregiilor naturii. În plus, perioada de iarnă, mai ales în preajma solstiţiului de pe 21 decembrie, reprezenta un moment de cumpănă, în care frica punea stăpânire pe oameni, căci forţele răului secerau vieţi. Prin urmare, străbunii noştri au găsit de cuviinţă că, prin cântec, joc şi voie bună, strânşi cu toţii laolaltă, pot alunga spiritele rele şi pot scăpa de probleme. Aşa se face că, în zilele noastre, Crăciunul a devenit şi prilej de atragere a norocului, de alungare a demonilor şi de petreceri grandioase în familie.
E de bine dacă…
…se naşte un copil în Ajun sau în prima zi de Crăciun;
…se mănâncă măcar un măr în prima zi de Crăciun, ca să ai parte de sănătate tot anul viitor;
…umpli casa de plante verzi. Verdele e simbolul vieţii, al trăiniciei, al bogăţiei şi, mai ales, al reînvierii naturii după iarnă.
…se pune o potcoavă în găleata cu apă care se dă la vite. Acestea vor fi sănătoase şi «tari ca fierul».
…ţii pâinea sub masă în zilele de Crăciun, ca să ai noroc şi pui pleavă de grâu sub faţa de masă, pentru belşug şi sporul casei.
…ai în cele patru colţuri ale mesei usturoi şi mac, ca să ţii departe deochiul, farmecele şi răutăţile.
…faci baie în ziua de Crăciun, căci vei avea trupul curat tot anul.
…e cer senin de Crăciun. Înseamnă că va urma un an roditor. Iar dacă ninge, va fi frumos şi de Paşti.
…de Crăciun, răstorni din greşeală o cutie cu chibrituri, dacă verşi vin pe masă, dacă îţi ţiuie urechea, toate sunt semne de noroc în anul ce va să vină.
…dai de pomană amărâţilor, căci vei avea parte de bogăţie, şi dacă te încumeţi să atingi cocoaşa unui cocoşat, căci te va pândi norocul la tot pasul.
Nu e bine să…
…te prindă Ajunul Crăciunului fără să fi adunat tot ce ai împrumutat altora. Altminteri, poţi avea probleme şi lipsuri tot anul.
…ţii la vedere furca de tors, dacă ai aşa ceva în casă, fiindcă oricine o priveşte de Crăciun va fi muşcat de şarpe.
…auzi cum vorbesc animalele în aceste zile, după cum spun legendele, căci cei ce aud ce vorbesc ele înnebunesc.
…porţi încălţări noi de Crăciun, căci aduc ghinion tot anul. Totuşi, în Grecia, oamenii dau foc pantofilor vechi în prima zi de Crăciun, pentru a izgoni răul.
…îţi lipsească vâscul din casă şi nici să stingi vreo lumânare în perioada Crăciunului.
…speli rufe, să coşi, să tricotezi, oricât de necesare şi de importante ar părea aceste treburi de făcut, între Crăciun şi Anul Nou.
…bată vântul de Crăciun, căci vor urma zile grele pentru toţi.
Se spune că cei ce mor în ziua de Crăciun se duc direct în Rai.
Sursa: libertateapentrufemei.ro