Social

Cozonacii de Crăciun, simbol al bucuriei sărbătorii

Cozonacii de Crăciun, simbol al bucuriei sărbătorii

Crăciunul este o perioadă puternic încărcată emoțional când sufletul oamenilor devine mai bun, când între oameni este mai multă pace și bunăvoință. Toate tradițiile și decorațiunile de Crăciun au un simbol și o semnificație aparte.

Cozonacul este nelipsit de pe masă de Crăciun. În religia ortodoxă, este considerat o pâine ritualică, îndulcită, care simbolizează bogăția, bucuria sărbătorii și transformarea spirituală. În prezent, cozonacul s-a transformat într-o prăjitură tradițională românească și bulgărească (deși denumirea provine din termenul bulgăresc kozunak, etnologii bulgari consideră că produsul a fost importat din România, la începutul secolului al XX-lea), fiind în mod tradițional gătită cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Aluatul se prepară în mod asemănător în toată România, ingredientele principale fiind făină albă, laptele, zahărul, ouăle, untul, drojdia, iar pentru un gust mai plăcut se adaugă coji rase de lămâie sau portocale.

Cozonacii pot avea formă dreapta sau rotundă, simplă sau împletită și pot fi simpli sau umpluți. Umplutură poate conține nucă, alune, mac, stafide, rahat turcesc, fructe zaharate, cacao, marmeladă.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*