Economic

Cum a arătat piața muncii ȋn 2023 și la ce se așteaptă specialiștii anul viitor

Cum a arătat piața muncii ȋn 2023 și la ce se așteaptă specialiștii anul viitor

Anul 2023 anticipează o serie de schimbări majore în piața de HR din România, după ce principalele două caracteristici înregistrate până acum au fost numărul crescut de candidați, ca efect al disponibilizărilor și reorganizărilor derulate de companii pe parcursul acestui an, și orientarea celor aflați în căutarea unui loc de muncă cu precădere către ofertele de salalarii ridicate, pentru contracararea efectelor inflației și majorării prețurilor.

Candidații devin din ce în ce mai selectivi în alegerea angajatorilor, având în vedere că există o cerere mare pentru profesioniști în anumite domenii, iar unele meserii au devenit mai rare. Această dinamică poate continua să influențeze piața forței de muncă până cel puțin la jumătatea anului 2024, deoarece companiile se vor confrunta în continuare cu provocări legate de atragerea și retenția oamenilor valoroși. „Procesele de recrutare au devenit mai lungi, iar atât angajatorii, cât și candidații, acordă o atenție sporită întregului proces. Se observă și alte elemente care până acum erau marginale sau, în orice caz, nu contau foarte mult în procesul de recrutare. Candidații se uită atent la detalii precum distanța de la domiciliu la birou, modalitatea de lucru hybrid/remote, salariul și beneficiile suplimentare, în timp ce angajatorii se uită mai atent la motivația reală a candidaților înainte de a-i accepta în echipa lor. Aș spune că 2023 este anul premergător schimbărilor, schimbări care vin din toate direcțiile, iar oamenii sunt forța principală pentru a ne adapta și inova în fața transformărilor la care luăm parte”, a declarat Cristina Profeanu, Managing Partner și Specialist HR în agenția de recrutare cristinaprofeanu.ro.

În ultimii ani, angajatorii au apelat din ce în ce mai mult la agenții de recrutare și specialiști în domeniu pentru a identifica cei mai buni profesioniști potriviți nevoilor lor. Această tendință este rezultatul conștientizării faptului că alegerea corectă a angajaților este cheia succesului într-o lume a afacerilor tot mai competitivă.

Cum va arăta piața muncii ȋn 2024

Este posibil că angajatorii să fie nevoiți să ofere condiții mai atractive, să îmbunătățească beneficiile și să adopte practici inovatoare pentru a atrage și menține specialiștii talentați în cadrul organizațiilor lor. ,,Efectele intrării în vigoare a noilor prevederi din codul fiscal se vor observa probabil în primul trimestru din 2024, odată cu posibile închideri de PFA-uri, restrângeri de activitate din partea IMM-uri-lor sau soluții de parteneriate și fuziuni. Sectoarele afectate de eliminarea facilităților fiscale ar putea să importe forță de muncă din străinătate”, completează Cristina Profeanu.

Potrivit unui studiu derulat de firma de consultanță Horváth, executivii de la nivel mondial, inclusiv din România, sunt tot mai preocupați de asigurarea personalului necesar pentru a susține planurile de creștere din următorii ani, iar Europa de Est se află între zonele unde va fi nevoie de mai mulți angajați, în special din inginerie și alte domenii tehnice, pe măsură ce unele afaceri se vor reloca mai aproape de clienții finali, din Europa de Vest.

Pentru candidați, transparanța în salarizare, flexibilitatea în modul de derulare a sarcinilor și programul de muncă hibrid sunt de o importanță majoră, conform unui studiu derulat de Hays în România, printre angajatori și angajați din IT, bănci, sistemul medical, automotive și servicii de business. La aceeași concluzie a ajuns și un studiu separat, realizat de eJobs, care a identificat transparența ca fiind „cea mai pregnantă nevoie” a salariaților, alături de flexibilizarea și personalizarea beneficiilor.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*