Cultură

34 de naiuri produse dintr-un arbore supraviețuitor al exploziei de la Hiroshima, concert în premieră la Timișoara

34 de naiuri produse dintr-un arbore supraviețuitor al exploziei de la Hiroshima, concert în premieră la Timișoara

Senda Pan Flute Choir, corul de copii și tineri din Japonia care cântă la naiurile confecționate dintr-un arbore care a supraviețuit în urma exploziei de la Hiroshima, vine la Timișoara. Grupul va susține un concert la Centrul Reformat Noul Mileniu, în data de 19 septembrie, ora 18:00.

Școala din localitatea Senda este la doar 2,2 km de epicentrul exploziei bombei atomice care, pe 6 august 1945, a fost aruncată deasupra orașului Hiroshima. Un chiparos de pe terenul școlii a supraviețuit bombardamentului. 70 de ani mai târziu, copacul iubit de comunitate s-a uscat, dar a fost readus la viață sub forma a 95 de instrumente muzicale. Sunetul lor a ajuns în întreaga lume, iar acum, în 2023, va ajunge la Timișoara.

Arborii care au supraviețuit bombei sunt cunoscuți în întreaga lume ca Hibaku Jumoku și sunt protejați de către autorități, fiind considerați monumente vii. Semințele arborilor care au rezistat bombei atomice în mod miraculos, sunt distribuite în toată lumea, în semn de pace, mesaj pe care îl răspândește în întreaga lume și remarcabilul cor de copii.

Grupul format din 34 de membri va ajunge duminică, 17 septembrie, la Timișoara. Timp de 3 zile, vor participa la un schimb de experiență cu elevii Liceului Teoretic „Bartók Béla” din Timișoara. În luna iunie a acestui an, doi profesori de muzică din cadrul unității școlare din Timișoara au participat și ei la un schimb de experiență, conferințe și workshop-uri susținute în Hiroshima, Japonia.

Evenimentul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, prin componenta Power Station, implementată de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara. Aceasta are scopul de a  întări capacitatea sectorului cultural și dezvoltarea de parteneriate strategice cu organizații partenere ale orașelor deținătoare a titlului de Capitală Europeană a Culturii și nu numai.

Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara este o instituție publică aflată în subordinea Consiliului Local Timișoara. Facilitează accesul comunității la resurse și finanțează, din bugetul local al orașului, proiecte în cultură, educație, tineret, implicare civică, sport și mediu care dau viață unui un oraș creativ, dinamic și incluziv.

Centrul de Proiecte funcționează ca organism de implementare al Municipiului Timișoara pentru Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*