Sănătate

Chirurgie vasculară hibridă la Spitalul Județean din Timișoara

Chirurgie vasculară hibridă la Spitalul Județean din Timișoara

Secția Clinică de Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului Județean Timișoara este printre foarte puținele entități de acest gen din România care practică și chirurgia endovasculară. Datorită unei experiențe îndelungate, a personalului ultracalificat în tehnici chirurgicale moderne și a aparaturii de ultimă generație, opțiunile suplimentare de revascularizare a pacienților cu comorbidități semnificative au fost și sunt realizate, în continuare, cu succes.

În chirurgia vasculară, specialitate medicală aflată într-o continuă dezvoltare, intervențiile chirurgicale hibride, care sunt practicate și la nivelul Spitalul Județean Timișoara, sunt printre cele mai recomandate pacienților cu boală arteriala periferică, cu afectare multisectorială (etajată). Mai exact, persoanelor care prezintă modificări la nivelul axului arterial, cu asocierea de îngustări severe (stenoze) și întreruperi (ocluzii). Intervenția este una complexă și se definește, atât prin utilizarea tehnicilor chirurgicale deschise, cât și a celor endovasculare, simultan și într-o singură procedură, în aceeași sală de operații. Spre exemplu: dilatarea și stentarea arterelor pelvine, efectuată împreună cu o procedură de bypass distal, pentru salvarea membrelor inferioare.

Tehnicile endovasculare au fost dezvoltate, inițial, în anii 1970, odată cu apariția recanalizării percutanate în ocluzia arterială cronică. De la introducerea lor, utilizarea tehnicilor endovasculare a crescut exponențial și au devenit parte integrantă în managementul clinic de rutină al bolilor vasculare cu înlocuirea progresivă a intervenției chirurgicale deschise. Cu toate acestea, necesitatea intervențiilor chirurgicale deschise rămâne în vigoare, astfel s-a născut conceptul de chirurgie hibridă.

„Beneficiile abordului hibrid sunt multiple. Dincolo de confortului pacientului, cel mai important aspect al tehnicii chirurgicale are legătură cu eliminarea tratamentului în doi timpi, până la revascularizarea completă, confirmarea angiografică imediată a revascularizării și scurtarea duratei de spitalizare”, declară Sl. Dr. med. Andreea Rață, șef Secție Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului Județean Timișoara.

Astăzi, ca urmare a unor investiții pe infrastructura actuală a Spitalului Județean Timișoara, sălile de operații au fost dezvoltate și dotate cu aparatură radiologică mobilă, asemenea unor roboți. Astfel, procesarea imaginilor este una digitală, de o calitate superioară și, cel mai important, tot se desfășoară în timp real, în paralel cu actul chirurgical.

Astfel de tratamente chirurgicale hibride și complexe, spune Conf. Dr. med. Sorin Barac, sunt posibile în cadrul Spitalului Județean Timișoara, grație Programelor Naționale de Sănătate, care pun la dispoziția pacienților consumabilele și dispozitivele cele mai moderne, exact aceleași ca și în celelalte țări europene.

Oportunitatea realizării chirurgiei vasculare hibride, în clinica noastră, mai aduce un beneficiu inestimabil. Mai exact, acela de a pregăti tinerii rezidenți și specialiști, pentru a înțelege și a deprinde practica medicală specifică, o opțiune atractivă pentru chirurgia vasculară modernă. În cele din urmă, pacienții devin din ce în ce mai conștienți de evoluția medicală și solicită, tot mai mult, ceea ce ei consideră a fi un tratament de ultimă generație – chirurgia vasculară hibridă”, a concluzionat dr. Sorin Barac.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*