Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara se implică activ în proiecte de sănătate publică, menite să contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate a locuitorilor din Timișoara și județul Timiș.
După proiectul „PREVENTIM – Copii sănătoși pentru o societate sănătoasă”, care are drept scop prevenirea consumului de droguri, a cancerului de col uterin și instruirea elevilor în acordarea primului ajutor în situații de urgențe medicale, în paralel universitatea este parte a unei alte inițiative inovative, în premieră națională, prin care se urmărește colectarea și analiza datelor privind alergenii prezenți în aer.
Acest lucru se va realiza cu ajutorul unor senzori speciali, amplasați în zone strategice, iar informațiile colectate vor permite monitorizarea evoluției concentrațiilor de alergeni din Timișoara și județul Timiș și elaborarea de strategii de prevenire și combatere a problemelor cauzate de aceștia.
Protocolul de parteneriat cu Universitatea de Ştiinţele Vieţii “Regele Mihai I”, cu Universitatea de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” şi cu Spitalul Judeţean Timişoara, va permite procesarea datelor şi predicţia trendului nivelului de polen şi spori, precum şi alerte şi acţiuni colaterale. Soluţia propusă constituie o premieră în domeniu, prin identificarea şi acţiunile ţintite pe vario-tipuri de (bio) particule, cu scopul în ameliorarea efectelor acestor asupra populaţiei.
Obiectivele acordului vizează monitorizarea în timp real a calităţii aerului pe tip de (bio)particulă, calculul nivelului concentraţiei acestora şi potenţialul alergen, utilizând dispozitive inteligente interconectate şi servicii integrate; alertarea persoanelor sensibile şi/sau afectate în funcţie de sensibilitatea la fiecare tip de (bio-)particulă, recomandând acţiuni specifice şi monitorizând starea lor; monitorizarea şi raportarea nivelului fenologic al plantelor alergene care emit bio-particule, în vederea alertării şi informării populaţiei cu mult înainte ca particulele să fie în atmosferă. Se are în vedere şi identificarea zonelor cu grad mare de infestare cu plante care au potenţial alergenic şi trasabilitatea acestora, informarea populaţiei, dar şi consiliere şi tratament pro activ al persoanelor sensibile.
În judeţul Timiş, tendinţa alergiilor respiratorii este în creştere. Dintre pacienţii alergici identificaţi în perioada 2008 – 2018 (13.047 pacienţi), aproape jumătate (44,49%) au fost diagnosticaţi cu rino-conjunctivită şi/sau astm indus de (bio) particule tip aero-alergeni, iar dintre aceştia, majoritatea erau sensibilizaţi la polen.