Ce își doresc cel mai mult copiii și părinții lor, deopotrivă? Să existe locuri de joacă suficiente și destul de spațioase pentru recreere.
În comuna timișeană Jebel nu există niciun parc. Astfel că pentru liniștea părinților și fericirea copiilor, autoritățile locale în plan o construcție modernă cu facilități pentru distracția micuților.
Necesitatea realizării acestei investiții constă în dezvoltarea armonioasă a copiilor, atât din punct de vedere social cât și fizic; practicarea activităților în aer liber, cu un caracter sportiv; dezvoltarea reflexelor și a coordonării motorii; și cel mai important – combaterea sedentarismului.
Având în vedere deficitul de spații verzi în interiorul comunei Jebel, raportat la numărul de locuitori, se impun o serie de măsuri cu scopul de a îmbunătății calitatea vieții prin amenajarea de spații care să încurajeze activitățile în aer liber. În majoritatea cazurilor, copiii, după terminarea orelor și a temelor de casă își petrec timpul fie în fața calculatorului, a televizorului sau jucându-se in jurul casei, în locuri neamenajate sau improvizate, adesea improprii.
“Anul acesta urmează să ne apucăm de lucrări la zona de agrement, cu parc. Noi nu avem un parc în acest moment în localitate. Am început pe partea respectivă lucrările de adâncire și de decolmatare efectivă, pentru că era în lunile de vară secată și plină de stuf. Apoi vom trece la faza următoare, construirea malurilor, cărărilor, amplsarea de bănci, iluminat, piste de biciclete, loc de joacă pentru copii și vom face și o zonă de agrement pentru grătar, ca oamenii să vină la iarbă verde. Este absolut necesar pentru că nu avem alt parc în localitate. Avem 4000 de oamnei, sunt multe familii cu copii mici și nu au unde să-și petreacă timpul liber și unde să își scoată copiii în parc.
Valoarea proiectului este de 1 milion lei, bani de la bugetul local.
La începutul lunii martie am fost plecat în Ungaria. Noi facem parte dintr-o asociație de cooperare transfrontalieră, se numește Banat Triplex Confinium și urmează să publice ghidurile și să scoată în perioada următoare linii de finanțare. Participând la conferința respectivă am reușit să introducem în ghid anumite lucruri care ne avantajează și pe noi în ideea de a face parcul respectiv și de a curăța canalele. Încercăm să găsim o finanțare pe fonduri transfrontaliere, pentru că și costurile sunt destul de mari, pentru a schimba întreaga zonă. În județul Timiș sunt eligibili trei parteneri: Sânnicolau Mare, Jimbolia și Jebel. Este un pas înainte, sperăm să reușim să obținem finanțarea, așa nu am mai fi nevoiți să cheltuim din bugetul local. Trebuie să căutam toate resursele. Se poate depune ca maximă valoare a proiectului cam 2,5 milioane euro. Poți să faci alte lucruri cu acei bani”, a precizat primarul comunei Jebel, Dan Vatriș.
(foto: arhivă)