Capacitatea de a mobiliza fonduri europene este indicatorul cel mai des folosit pentru a măsura proactivitatea și implicarea unei administrații locale în România, în momentul de față. Administrația locală din orașul Sânnicolau Mare este campioană la atragerea de fonduri europene. Pentru ca o comunitate să se dezvolte este mare nevoie și de finanțare.
Cu toate acestea reprezintă și cele mai costisitoare investiții care nu pot fi realizate din bugetele locale ale administrațiilor din mediul rural, din cauza insuficienței fondurilor.
Infrastructura, alături de educație și sănănate, au reprezentat întotdeauna o prioritate pentru edilul din Sânnicolau Mare, astfel că a încercat să facă lucrurile într-o ordine cronologică, firească unei dezvoltări moderne.
“Anul 2022 pentru administrația locală Sânnicolau Mare a fost unul foarte bun. Ne bucurăm că am scăpat de această pandemie care ne-a ținut blocați, au fost sistate foarte multe activități, în general cele culturale, iar din punct de vedere financiar considerăm că a fost un an foarte bun, deoarece împreună cu colegii din primărie am reușit să obținem finanțări pentru foarte multe proiecte, finanțări din fonduri europene.
În acest an am obținut finanatare pentru reabilitarea sălii de spectacole, astfel încât în luna august a fost termenul limită de depunere a ofertelor pentru constructori, pentru reabilitarea sălii de spectacole din Sânnicolau Mare. Tot în acest an ni s-a aprobat un proiect din fonduri europene pentru realizarea a 40 km de pistă de biciclete în Sânnicolau Mare. Tot din fonduri europene anul acesta am reușit să punem în funcțiune creșa, se lucrează la două grădinițe noi cu termen de finalizare anul viitor. Reabilitarea Școlii Generale Nr.1 Tudor Bucurescu a fost făcută din fonduri europene. O investiție foarte mare. E una din cele mai reprezentative clădiri din oraș, unde lucrările sunt aproape de a fi finalizate, cred că în februarie 2023.
Stadionul, baza sportivă a fost finanțată din fonduri de la Ministerul Dezvoltării. Are în componență teren sintetic, vestiare, tribune, parcări, finanțate integral de la Ministerul Dezvoltării. Lucrările vor fi finalizate anul viitor.
Un proiect important pe Anghel Saligny, în care avem aprobate peste 16 milioane lei, iar ponderea cea mai mare a acestor bani merge pe etapa a treia de canalizare din Sânnicolau, astfel încât și ultima casă din oraș să aibă posibilitatea să fie racordată la canalizarea menajeră.
Un alt proiect important, a fost semnat contractul de finanțare pentru reabilitare termică a blocurilor din oraș. Peste 15 milioane de euro aprobați și semnate contractele pentru aceste proiecte. Mai avem și alte proiecte depuse la care așteptăm finanțarea. Încă nu s-au aprobat, sunt depuse proiectele pentru camere video de monitorizare în oraș. Aproximativ 300 de camere video.
Educația și sănătatea au rămas priorități permanente pentru noi ca și oraș. În 2022 au fost aprobați bani pentru reparații și reabilitări școli, grădinițe din Sânnicolau Mare, integral banii solicitați de către directori”, a explicat Dănuț Groza, primarul orașului Sânnicolau Mare.