Social

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae! Ce trebuie să faci ca să ai noroc în anul nou

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae! Ce trebuie să faci ca să ai noroc în anul nou

În 6 decembrie este o sărbătoare importantă pentru credincioși, care este marcată cu cruce roșie în Calendarul Creștin Ortodox. Creștinii îl pomenesc pe Sfântul Nicolae, care este cel mai cunoscut și iubit sfânt al Bisericii Ortodoxe.

Puțini știu că în credința populară Sfântul Nicolae mai este cunoscut și sub numele de Sân-Nicoară. De-a lungul timpului, în popor au circulat o mulțime de tradiții și obiceiuri legate de această sărbătoare. Cea mai cunoscută dintre ele este aceea că în noaptea de Moș Nicolae, copiii primesc cadouri în ghetele, pe care le pun în fața ușii.

Tradiția spune că Moș Nicolae păzește soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el ca să ajungă la tărâmurile de miazănoapte, pentru a lasă lumea fără căldură și fără lumina. În unele regiuni ale țării, în ziua de Sfântul Nicolae oamenii aduc în casă cregunțe de pomi fructiferi, conform calendarulortodox.ro. Acestea se păstrează în apă lângă icoane că să înflorească până de Anul Nou. Dacă aceste crenguțe vor înflori înainte de sfârșitul anului, se spune că anul nou va fi unul foarte roditor și plin de satisfacții.

În alte zone ale țării, fetele se adună în ajun de Moș Nicolae pentru a face plăcinte. Seara, la ora nouă fix, flăcăii vin la ele pentru a petrece. În anumite sate, în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii se organizează în cete, apoi își aleg o gazdă în casa căreia vor face repetițiile pentru colindele de Crăciun și de Anul Nou.

În credința populară se spune că Sfântul Nicolae, începe iarna. Pe 6 decembrie, Moșul își scurtura bărba șură și începe să ningă. Dacă nu ninge se spune că Sfântul Nicolae a întinerit.

 

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae

În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii își lustruiesc ghetuțele și cizmulițele, pentru că știu că Moș Nicolae va veni să le aducă daruri dacă au fost cuminți. Tradiția spune că cei care au fost neascultători și nu au învățat bine la școală, primesc o nuielușă, care le aduce aminte că trebuie să asculte de părinții și bunicii lor. Moș Nicolae doar îi urmărea pe copii de la fereastră pentru a-și da seama dacă sunt cuminți sau nu.

Tradiția românească spune că Moș Nicolae apare pe un cal alb, iar această poveste face trimitere la prima zăpadă care vine la începutul iernii. De asemenea, Moș Nicolae îi ajută pe toți cei nevoiași, orfanii și văduvele, este stăpânul apelor și salvează corăbierii de la înec, protejează soldații pe timp de război.

O altă datină populară spune că în nopțile sfințite de sărbători, când cerurile se deschid și pentru muritorii de rând, preț de o secundă Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în dreapta Domnului.

Ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor și a activităților caritabile, în secolul al XII-lea, în Europa.

 

Sursa: avantaje.ro


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*