Proiectul Munca și Spațiul | La Feminin chestionează relațiile pe care femeia le dezvoltă cu spațiul ei de lucru, modul în care se raportează la colectivul din care face parte, legăturile sociale, profesionale și umane crescute aici.
Țesută din povești documentate vizual și narativ, filmul de non-ficțiune FABRICA (regia Carmen Lidia Vidu) este un documentar observational ce intră în lumea captivantă a unei fabrici din industria textilă ce respiră legături pur feminine: PASMATEX.
Premiera producției va avea loc joi, 17 noiembrie, de la ora 18.00, o a doua proiecție având loc vineri, 18 noiembrie, la aceeași oră. Spectatorii vor avea acces la viața aparte din unitate, pentru că evenimentul va avea loc chiar în interiorul fabricii, alături de angajatele de-aici și de echipa de proiect. Participarea este gratuită, dar necesită înscriere printr-un mail la adresa noirecream@yahoo.ro (cu precizarea numelui, numărului de persoane și zilei alese – 17 sau 18 noiembrie).
Firescul unei zile în interiorul fabricii, printre aburii, zgomotele și mirosurile specifice, va fi redat și de expozițiafoto realizată de Cristian Văduva, o selecție de 12 portrete și fragmente de viață croite în jurul secțiilor de Țesătorie, Confecții, Vopsitorie și Finisaj.
► Teaser FABRICA : https://youtu.be/VOUUSxOoK1w
► Mai multe detalii despre premieră:https://fb.me/e/39zQPUzhK
Evenimentul face parte din proiectul Munca și Spațiul, din seria La Feminin, dezvoltat de Noi Re-Creăm, co-finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, și realizat cu sprijinul Pasmatex. Producție FABRICA: regie Carmen Lidia Vidu, video Cristian Văduva, sunet Uțu Pascu.
“O zi de muncă la Fabrică. Mi-am petrecut o zi printre muncitoare, la 6 dimineața coborau din autobuz, au pontat la intrare, mi-am băut cafeaua la masă cu ele, muncitoarele și-au pus halatele și-au început munca. Filmul este despre fluiditatea dintre baletul mâinilor la țesătorie, mașinăriile puternice, numărul mare de muncitoare, aparatura masivă. În fabrică, munca nu are gen, nu e nici masculină, nici feminină, e muncă și ăsta e singurul lucru onest pe care îl pot spune despre relația femeii cu munca.Fabrica e granița fluidă dintre masculin și feminin, fragilitate și duritate, între un spațiu ce ține de trecut și cel care își caută prezentul“, a precizat Carmen Lidia Vidu.