Sănătate

În premieră la OncoGen, un nou test de mare precizie pentru depistarea infecțiilor virale, o alternativă la RT-PCR

Foto: Octavian Pintean

Dublă premieră La Centrul OncoGen, Timișoara: Valorificarea resursei umane prin formarea celor mai talentați tineri in domeniul cercetării medicale românești și Prezentarea unui test de mare precizie (comparabil cu RT-PCR), dar mai rapid și mai accesibil, în depistarea infecțiilor virale, in cazul de față în infecția cu virusul SARS-CoV 2.

La centrul OncoGen, în premieră, un nou test de mare precizie pentru depistarea infecțiilor virale, o alternativă la RT-PCR. Potrivit prof. dr. univ. Virgil Păunescu, acesta se bazează pe tehnologia CRISPR (de editare genetică), tehnologie pentru care in anul 2020 s-a luat premiul Nobel și care prezintă un potențial științific extraordinar. Este un test de mare precizie, mai rapid și mai ieftin decât RT-PCR în depistarea infecțiilor virale.

OncoGen și-a propus să pună la punct toate tehnologiile utile în lupta cu pandemia de SARS-CoV2 (și nu numai) pentru o viteză de reacție cât mai mare și pentru a nu depinde atât de mult de importuri.

“În contextul acesta este cu atât mai remarcabil că aceasta propunere de cercetare a venit de la colectivul de tineri cercetători ai OncoGen, tineri pasionați de științe care fac parte din programul nostru de mentorat și care au pus in practică aceasta idee sub îndrumarea profesorilor și cercetătorilor OncoGen, in cadrul programului OncoGen Young Researchers (OYR).

Mulțumim pe aceasta cale fundației ALBER și asociației OncoGen care au avut încredere in potențialul tinerilor cercetători români și au finanțat aceasta realizare de excepție. Știu că trăim într-o societate în care mulți cred că România nu ar avea oameni pregătiți, ca nu ar avea valori și ca atare nu ar avea nici o șansă in fața altora- cu atat mai putin in zona de cercetare-dezvoltarea a tehnologiilor de varf.

Aceasta gândire este profund greșită. Totodată este si una foarte periculoasă pentru toți tinerii care aspiră la performanța in cercetare. Aceștia ajung să creadă, in mod eronat, că nimeni nu le va întinde o mână de ajutor sau ca nu ar exista șansa de a realiza ceva în țara noastra.

Centrul OncoGen și-a deschis de mult porțile tinerilor pasionați de științe.
Încă din anii ’90, cei care fac acum parte din colectivul OncoGen, (pe atunci Laboratorul Regional de Imunologie de Transplant) erau implicați in munca de mentorat, de îndrumare si de pregătire a tinerilor cercetători in domeniul biomedical, mai ales a studenților de la Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara (UMFT).
Odată cu înființarea centrului OncoGen am putut sa extindem programul de mentorat și să continuăm tradiția începută de profesorul și mentorul meu, Prof. Dr. Francisc Schneider.

Surpriza cea mai plăcută a fost să constat că, mai mult decât oriunde, in liceele cele mai bune din România se afla adevărata bogație a acestei țări, printre tinerii pasionați de științe, mulți dintre ei olimpici naționali și internaționali sau câștigători ai unor concursuri extrem de prestigioase de biologie, chimie, fizica, matematică sau informatică.
România are mine de aur: tineri plini de exuberanță și de creativitate, extrem de talentați și de sârguincioși care au toate premisele să devină cercetători de excepție, elitele de maine.
Dar elitele se formează lângă alte elite. Au nevoie de sprijin, de îndrumare si de acces la resursele necesare pentru a-și îndeplini visele.

Prin OncoGen Young Researchers (OYR) am extins acest program de mentorat și la elevii de liceu precum si la studenții altor facultăți, iar rezultatele sunt spectaculoase, după cum veți vedea în cadrul prezentării de astăzi.

OYR are ca scop identificarea si sprijinirea tinerilor pasionați de științele vieții, iar în momentul de față, în acest program sunt implicați zeci de tineri de la cele mai bune licee din țară, cum ar fi liceul ,,Grigore Moisil” din Timișoara, ICHB și Colegiul Național de Informatică ,,Tudor Vianu” din București, precum și studenți români care studiază la cele mai prestigioase universități din lume”, a precizat prof.dr. Virgil Păunescu.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*