Cultură

Automat de ciocolată din perioada interbelică, în colecția Muzeului Național al Banatului

Automat de ciocolată din perioada interbelică, în colecția Muzeului Național al Banatului

Fie că e albă, amăruie, simplă sau dichisită, ciocolata este plăcerea nevinovată  pe care o savurăm de fiecare dată când ni se face poftă de ceva dulce. Și ce nu facem noi pentru un cub de serotonină? Luăm trenul amintirilor și ajungem  în perioada interbelică, în Timișoara anului 1930. În aglomerația gării „Domnița Elena” poți cumpăra bucăți de fericire la pachet. C-un leu. Pesmeți, ciocolată sau caramele așteaptă cuminți în automat.

Automatul „Frații Stollwerck”

Renumita fabrică de ciocolată „Fraţii Stollwerck“ a fost înfiinţată la 24 iunie 1922, în Brașov. În obiectul de activitate al unităţii nou înfiinţate erau incluse producţia de ciocolată, cacao, marţipan, „mărfuri de zahăr de tot felul“, biscuiţi, fructe candite, lapte condensat şi alte produse din lapte. În anii ’30 au fost instalate automate cu monede în mai multe oraşe din ţară, după modelul practicat de fabrica – mamă din Germania. O caramea sau o ciocolată mică cu mentă costa un leu, de doi lei primeai o cantitate triplă. Anii de vârf ai producţiei au fost 1938 şi 1939, cu cîte 165 de tone de ciocolată. Producția scade însă de la an la an, anii războiului lăsând o amprentă grea.

„A se aştepta întâi căderea monedei, apăsându-se în urmă pe buton”

Timișoara este unul dintre norocoasele orașe care au avut un automat Stollwerck. Pesmeţi, ciocolată sau caramele, fiecare costa câte 1 leu. Clienţii erau sfătuiţi să apese cu putere pe buton, însă doar după ce auzeau că moneda a căzut. Treptat, oferta maşinilor Stollwerck s-a diversificat şi a inclus, pe lângă ciocolată, ţigări, chibrituri, gumă de mestecat şi produse de igienă.

Automatul din imagine face din patrimoniul Muzeului Național al Banatului și poate fi văzut până la sfârșitul lunii în expoziția „Patrimoniul sub reflectoare. Cartierul Fabric – Lumi în destine”, din mansarda B1 a Bastionului Maria Theresia.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*