Social

Sfinții Trei Ierarhi: Sărbătoare mare în 30 ianuarie. Ce nu este bine să faci

Sfinții Trei Ierarhi: Sărbătoare mare în 30 ianuarie. Ce nu este bine să faci

În fiecare an, în 30 ianuarie, credincioșii sărbătoresc Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul și Ioan Gură de Aur. Ei au trăit la sfârșitul secolului al IV-lea și începutul secolului al V-lea. Fiecare dintre ei a avut o contribuție esențială la teologia creștină.

Ei au fost numiți “Protectori ai învățământului teologic”. Cei trei teologi sunt prăznuiți și separat, însă, pentru a arăta unitatea de învățătură, Biserica a rânduit și o zi de prăznuire comună.

Ce nu este bine să faci în 30 ianuarie

Praznicul Celor Trei Ierarhi este o sărbătoare dedicată reconcilierii. Acum se împacă rudele după lungi dispute. De asemenea, toate proiectele comune concepute în această zi vor aduce prosperitate în căminul acestora. Praznicul trebuie respectat cu sfințenie. În această zi nu se fac treburi casnice: nu se spală rufe și nu se mătură în gospodărie pentru a evita pericolul de înec, de întâmplări violente și de infirmitate.

În ziua sărbătorii nu se înstrăinează lucruri din casă. Potrivit tradiţiei, în ziua praznicului nu este bine să împrumutăm lucruri din casă pentru a proteja căminul de pagubă.

În numeroase zone din țară se împart ofrande pentru morții neîmpărtășiți. Gospodinele fac colivă, merg la biserică s-o sfințească și apoi împart ofrande cu colivă, cu fructe și pește la trei bărbați, în memoria rudelor decedate în familie.

Mamele se roagă pentru norocul fetelor de măritat. În ziua praznicului, fiecare mamă care are o fată de măritat respectă sărbătoarea: nu prestează munci gospodărești și se roagă la biserică pentru norocul fiicei sale.

Sfântul Grigorie Teologul este apărătorul văduvelor. Văduvele care au probleme financiare, de sănătate sau sunt înconjurate de dușmani, trebuie să se roage și să ceară ajutor Sfântului Grigorie. El este cunoscut drept cel care, de secole, este apărătorul lor dovedit. Gospodina care nu respectă sărbătoarea, spală rufe după ce a împărțit ofrande pentru morți, rămâne văduvă.

Un praznic de iertare pentru păcatul avortului. În ziua praznicului, femeile care au păcătuit făcând un avort, trebuie să respecte sărbătoarea. Este bine să facă pomeniri și să împartă ofrande; prin acest ritual ele pot fi iertate pentru marele lor păcat.

În ziua de prăznuire a celor Trei Ierarhi sunt benefice pelerinajele în lăcașurile de cult, care poartă hramul Celor Trei Sfinți. Tot în această zi, este bine să fie ajutați copiii săraci, care doresc să devină preoți.

 

Sursa: teotrandafir.com

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*