Social

Tradițiile și decorațiunile de Crăciun au o semnificație aparte

Tradițiile și decorațiunile de Crăciun au o semnificație aparte

Toate tradițiile și decorațiunile de Crăciun au un simbol și o semnificație aparte.

Bradul sau pomul de Crăciun

Obiceiul de a folosi ca pom de Crăciun un copac sau o plantă perenă simbolizează dragostea eternă a lui Dumnezeu. Culoarea verde a bradului rămâne aceeași de-a lungul anului. Ea simbolizează speranța veșnică a omenirii. Verdele este culoarea tinereții, a speranței neinvinse, culoarea promițătoare de belșug a naturii. Luminițele pomului reprezintă stelele care sclipesc pe cer și vorbesc despre speranța arzătoare a întregii omeniri. Pomul de Crăciun semnifică, de asemenea, viață și lumina infinită. Toate acele bradului arată spre cer, simbolizând gândurile omului care se întorc mereu înspre înalturi, spre Dumnezeu. Prin formă să triunghiulară, bradul simbolizează Sfânta Treime, iar podoabele cu care acesta este împodobit sunt simbolurile cunoașterii și bogăției. Bradul împodobit este considerat pomul vieții, arborele fertilizator.

Cadourile de Crăciun

Cadourile sunt o manifestare de iubire simbolizând actul de afecțiune de care a dat dovadă Dumnezeu față de oameni când l-a trimis pe fiul sau Iisus. Cadourile ne reamintesc că Iisus Hristos a fost un dar dat omenirii de către Dumnezeu. Obiceiul darurilor de Crăciun se pare că provine din exemplu celor trei magi care au urmat steaua pentru a i se închină lui Hristos. Ei i-ai oferit lui Iisus, că unui împărat: aur, smirna și tămâie.

Cei trei magi

Cei trei magi de la Răsărit au călătorit pentru a-L vedea și pentru a I se închină lui Iisus, regele iudeilor. Călăuziți de steaua de pe cer, aceștia i-au adus Fiului cadouri: aur, smirna și tămâie. Colindul care reprezintă cel mai bine povestea celor trei magi este „Steaua sus răsare”.

Colindele de Crăciun

În feerică seară de Crăciun sunt emoționante colindele care vestesc nașterea lui Iisus cel trimis de Dumnezeu să mântuiască oamenii de păcate, ura, invidia. Colindătorii merg cu colindul din casă în casă, înfruntă gerul, zăpadă, cânta cu veselie, cu însuflețire și primesc cu bucurie daruri, colaci, nuci, mere etc.

Coronițele sau cununile de Crăciun

Cununile de Crăciun semnifică dragostea nemărginită a lui Dumnezeu față de oameni, caracterul etern al dragostei. Formă circulară a acestora este asemeni iubirii, nu încetează niciodată, nu se sfârșește, nu contenește. Într-una din tradițiile de Crăciun occidentale, sunt amplasate patru lumânări pe o astfel de coroana, fiecare lumânare fiind aprinsă în fiecare duminică dinaintea Crăciunului, că o anticipare a sosirii lui Hristos.

Culorile Crăciunului

Culoarea roșie este prima culoare a Crăciunului. Creștinii care au folosit-o pentru prima dată au ales-o că să le amintească de sângele Mântuitorului, sânge care s-a vărsat pentru toți oamenii, atunci când Hristos Și-a dat viață pentru noi, astfel că fiecare să putem avea parte de darul oferit nouă de Dumnezeu – viață eternă. Roșul este o culoare plină, intensă, vie. Este cea mai măreață dintre toate culorile. Ea simbolizează darul lui Dumnezeu pentru noi. Culoarea verde simbolizează speranța veșnică a omenirii. Verdele este culoarea tinereții, a speranței neinvinse, culoarea promițătoare de belșug a naturii dar și viață eternă întru Hristos. Culoarea aurie este o expresie a regalității lui Iisus.

Luminițele din bradul de Crăciun

Lumânărele din bradul de Crăciun au fost înlocuite în vremurile noastre de beculețele multicolore. Acestea sunt simboluri ale lui Hristos că “lumina a lumii” sau reprezentări ale stelelor. Fiecare om trebuie să fie o luminița ce vorbește despre darul lui Dumnezeu, despre neasemuită Lui lucrare întru salvarea omenirii.

Scena nașterii Mântuitorului

În scenă nașterii Mântuitorului apare Fecioara Maria, cu mantia albastră a purității, aplecată în adorație asupra copilului Iisus, în timp ce un bou (după Isaia, și-ar cunoaște Stăpânul și îl încălzește prin respirația să) și un măgar (care cunoaște ieslele Stăpânului) îl privesc. În stânga lui Iisus Hristos se văd Iosif și Magii. Îngerii cerești și cei căzuți se iau de mâna în semn de împăcare, în timp ce trei îngeri citesc pe acoperișul staulului din Cartea Sfânta. Deasupra se află un cerc de îngeri dansând care învârt trei coroane, semnificand atât Sfânta Treime, cât și ciclul nașterii, vieții și morții. Ramuri de măslin abundă, că semn al împăcării omului cu Dumnezeu, al păcii și al Copacului Cunoașterii.

Steaua

Steaua din vârful bradului este identificată cu steaua de la Bethleem, urmată de cei trei înțelepți în căutarea copilului Iisus. Steaua a fost semnul ceresc al unei promisiuni făcute cu veacuri în urmă. Dumnezeu promisese un Mântuitor, un Salvator pentru lumea căzută, și unul dintre semnele împlinirii acelei promisiuni era măreață Stea de la Răsărit. Steaua din vârful bradului sau din fereastră ne reamintește acum de dragostea lui Dumnezeu pentru omenire și de împlinirea acelei promisiuni făcute de Dumnezeu. Totodată, steaua reprezintă speranța omenirii dedicate credinței în Hristos.

(Sursa: universdecopil.ro)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*