Cultură

18 octombrie 1716: ziua care a reîntors Timișoara în Europa

18 octombrie 1716: ziua care a reîntors Timișoara în Europa

Acum 303 de ani, trupele habsburgice conduse de Eugeniu de Savoya reușeau să cucerească cetatea Timișoarei, după mai bine de un secol și jumătate de stăpânire otomană. Asediul Timişoarei începe la sfârșitul verii lui 1716, la 28 august, imperialiștii stabilindu-și tabăra la Beregsău, în apropierea Timişoarei.

În ziua de 16 septembrie, prinţul Eugeniu de Savoya adresează turcilor o somaţie de predare, fără răspuns însă. La 1 octombrie 1716 are loc un asalt în urma căruia suburbia Palanca Mare, incendiată de turci, ajunge în mâinile austriecilor. A urmat atacul decisiv asupra porţii Forforos, devenită mai târziu „Poarta Prinţului Eugen”. Garnizoana turcească, nu a putut face faţă, iar pe 12 octombrie 1716, este nevoită să predea cetatea.

Ieşirea trupelor turceşti din Timişoara s-a făcut pe data de 17 octombrie 1716, pe poarta Belgradului. Intrarea lui Eugen de Savoya, ca învingător în cetatea Timişoara s-a făcut în 18 octombrie, ziua de naştere a prinţului. Astfel începea un nou capitol pentru orașul de pe Bega sub egida Casei de Habsburg.

În imagine, garnizoana otomană părăsind Cetatea Timișoara la 17 octombrie 1716 (tempera pe carton din colecția Muzeului Național al Banatului)

Sursa: Muzeul Național al Banatului

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*