Social

Izvorul Tămăduirii sau Aghiasma Mică. Ce să nu faci în această zi

Izvorul Tămăduirii sau Aghiasma Mică. Ce să nu faci în această zi

Sărbătoare importantă pentru creștini. Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Izvorul Tămăduirii în fiecare an, în prima vineri după Paşte. Este un praznic închinat Maicii Domnului.

Numele de Izvorul Tămăduirii amintește de o serie de minuni săvârșite la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului.

În tradiție se spune că Leon cel Mare, cu puțin timp înainte de a ajunge împărat, se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului. Aici a întâlnit un bătraân orb care i-a cerut apă și să-l ducă în cetate. Leon a căutat în apropiere un izvor, dar a găsi.

La un moment dat, a auzit-o pe Maica Domnului spunându-i: “Nu este nevoie să te ostenești, căci apa este aproape! Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure sși luând cu mâinile apă tulbure potolește setea orbului și apoi unge cu ea ochii lui cei întunecați“. Leon a ascultat și a găsit un izvor din care i-a dat orbului să bea.

După ce a ajuns împărat, Leon a construit lângă acel izvor o biserică. Mai târziu, împăratul Justinian (527-565), care suferea de o boală grea, s-a vindecat dupaă ce a băut apă din acest izvor. Ca semn de mulțumire a construit o biserică și mai mare. Această biserică a fost distrusă de turci în anul 1453.

Creștinii ortodocși vin în această zi la biserică pentru a lua parte la slujba de sfințire a apei, cunoscută și sub numele de Aghiasma Mică.  De Izvorul Tămăduirii, se sfințesc apele.

Femeile nu trebuie să spele să calce sau să croiască îmbrăcăminte, pentru că se spune că lucrul făcut în ziua sfântă  nu va fi de folos şi nu va fi terminat niciodată. Tot în această zi, gospodarii aruncă apă sfinţită peste vitele de povară, pentru ca ele să fie sănătoase şi să lucreze cu spor la muncile agricole. Se stropesc cu apă sfinţită în ziua praznicului şi grădinile şi livezile, pentru a fi un an rodnic. Acest ritual protejează recoltele de efectele grindinei.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*