Social

Sâmbăta Mare, ultima zi din Săptămâna Patimilor

Sâmbăta Mare, ultima zi din Săptămâna Patimilor

Sărbătoarea Paștelui începe cu Duminica Floriilor, ziua când se serbează întoarcerea lui Hristos în Ierusalim. Vinerea Marea este Ziua Răstignirii lui Hristos, cea mai mare zi de post.

În această zi credincioşii se roagă și îşi amintesc de patimile suferite de Hristos pentru mântuirea omenirii. Sâmbătă seara familiile merg la biserică pentru a asculta slujba Învierii și a lua  lumină. Cu aceste lumânări aprinse ei vor reveni în case și vor aprinde candela. Sâmbăta Mare este ziua tăcerii adânci dinaintea Învierii, în care Hristos sfărâmă moartea în iad şi cheamă la înviere întreaga umanitate.

În unele zone, dimineața oamenii obișnuiesc să pună ouă roșii în apă și să se spele din aceasta pentru a se proteja de boli. Mâncarea tradițională de Paște este friptura de miel, ouă vopsite și pască. Mielul  este considerat simbolul lui Hristos, iar ouăle  simbolul Divinității.

În Sâmbăta Mare femeile pregătesc majoritatea mâncărurilor şi fac ultimele retuşuri pentru hainele cele noi ce vor fi purtate în zilele de Paşti.

Superstiții:

Pentru ca toţi membrii familiei să fie sănătoşi în decursul anului, oasele şi resturile adunate după ce se taie mielul se îngroapă la rădăcina unui măr sau păr sănătos.

De Paşti se spune că femeile trebuie să aibă măcar o camaşă nouă, iar bărbaţii măcar o pălărie.

Se spune că “dacă vrei să ţi se împlinească cele mai arzătoare dorinţe, nu trebuie să dormi cu niciun chip în noaptea de Sâmbăta Mare, întrucât atunci când se deschid cerurile, Domnul nu poate vedea înlăuntrul fiinţei tale şi nu-ţi poate dărui ce-ţi doreşti.

Dacă te împiedici în timp ce te îndrepţi către slujba de Înviere, se spune că vei avea un an greu şi plin de încercări.

Atunci când se trag clopotele la slujba de Înviere, este bine să ţii un fier între dinţi, astfel încat să fii ferit de dureri de măsele întreg anul.

Ouăle de Paşti apără de ghinioane, iar coaja lor, îngropată în pământ, apără vitele de deochi. Fetele nemăritate dacă păstrează cojile grăbesc căsătoria.

Slujba Învierii:

În Biserica Ortodoxă, slujba Învierii se desfășoară astfel: sâmbătă, la orele 23:45 se sting toate luminile, iar preotul iese prin sfintele uși cu o lumânare aprinsă de la candela Sfintei Cruci și spune de trei ori „Veniți de primiți lumină!”. Slujba începe afară cu citirea Evangheliei Învierii. Preotul dă binecuvântarea pentru începutul Utreniei și toți cântă împreună cu preotul: „Hristos a Înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le” (de trei ori).

Preotul rostește stihurile Paștilor, Ectenia mare, apoi credincioșii intră în biserică. Aici se continuă cu slujba Utreniei și cu Liturghia.

(Foto: ziarebotosani)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*