Programul “Prima Casă” a suferit în 2019 numeroase schimbări, pornind de la denumire, până la structură și condiții de accesare. În prezent, se numește “O familie, o casă”, iar propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009 privind implementarea și aplicarea acestuia a fost aprobată în Parlament. Așadar, această formă a vechiului Program “Prima Casă” devine una oficială.
Concret, noul program de accesare de fonduri pentru achiziționarea unei prime locuințe are un caracter “mai social”, spun inițiatorii proiectului, care au dorit să ofere avantaje celor cu venituri mici si foarte mici. Astfel, poți aplica pentru acest program și poți avea apartamentul pe care ți-l dorești dacă te încadrezi în noile condiții impuse.
Principalele modificări ale Programului “Prima Casă” în 2019:
Modificarea titulaturii Programului „Prima casă” în programul “O familie, o casă”.
Persoanele cu venituri mari nu vor putea accesa programul
Prețul de achiziție a locuinței este de maximum 70.000 EUR
Vor fi acordate subvenţii de dobândă
Introducerea pragului de venit, cea mai importantă modificare
La data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreuna cu soţul sau soţia, după caz, nu pot depăşi valoarea de 4.500 lei.
Pentru familiile cu unul sau mai mulţi copii, la data solicitării creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăşi valoarea de 7.000 lei.
Mandatarea pe lângă Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi a Fondului Român de Contragarantare în vederea emiterii de garanţii în numele şi în contul statului, în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziţia unei locuinţe în cadrul Programului.
Care sunt noile condiții de finanțare și cât este avansul?
Avansul minim rămâne în continuare de 5% din prețul de achiziție al locuinței sau din valoarea costului de construire al locuinței, acesta reprezentând diferența dintre prețul de achiziție al locuinței rezultat din ante-contractul de vânzare-cumpărare sau valoarea din contractul de antrepriză și finanțarea garantată.
Prețul de achiziție a locuinței este de maximum 70.000 EUR echivalent lei la cursul BNR valabil la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare sau a contractului de antrepriză, iar valoarea finanțării garantate este de maximum 66.500 EUR echivalent lei, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinței sau valoarea rezultată din devizul estimativ de lucrări, anexă la contractul de construire a locuinței, exclusiv avansul plătit de beneficiar.
Persoanele cu venituri mari nu vor putea accesa programul
Noul program introduce criterii mai strice pentru accesarea unui credit, fiind conceput pentru persoanele cu venituri mai mici. În momentul acordării creditului, solicitanții trebuie să aibă un venit net lunar de maxim 4.500 lei, iar pentru familiile cu copii, veniturile nu trebuie să depășească pragul de 7.000 lei.
Restricția s-a introdus la recomandarea Consiliul General al Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudentiala (CNSM) care a semnalat necesitatea recalibrarii programului Prima Casă din punct de vedere social.
Vor fi acordate subvenții de dobândă
– reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata Programului pentru familiile cu un singur copil.
– reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai mulţi copii.
Se va putea face refinanţarea creditelor obţinute în cadrul Programului, prin alte instrumente de finanţare, cu excepţia altor credite acordate in cadrul Programului.
Sursa: a1.ro