Cultură

Carlos Reygadas deschide Les films de Cannes la Timişoara

Carlos Reygadas deschide Les films de Cannes la Timişoara

A treia ediție a festivalului Les Films de Cannes la Timișoara are loc între 19 și 21 octombrie, la Aula Magna a Universității de Vest. Intrarea este liberă.

Oaspetele de onoare al acestei ediţii este regizorul mexican Carlos Reygadas, care va fi prezent în deschiderea ediției, pe 19 octombrie, de la ora 18:30, cu ocazia proiecției celui mai recent film al său, Our Time / Nuestro Tiempo, în care Reygadas joacă totodată și rolul principal, alături de soția lui din viața reală, Natalia López.

După proiecție, Carlos Reygadas va discuta cu publicul despre filmul său și despre cinema. Criticul Irina Margareta Nistor va modera discuția și va prezenta filmele din program.

Carlos Reygadas a fost consacrat drept cea mai radicală voce a cinemtografiei mexicane contemporane prin selecțiile succesive de la Cannes, pe care presa de la Cannes le-a adulat și urât cu aceeași patimă.

Carlos Reygadas a debutat cu primul său film de lungmetraj în secțiunea paralelă a festivalului, Quinzaine des Réalisateurs, în 2002. Japón a intrat imediat în vizorul criticilor dar și al juriului, filmul primind o mențiune specială Caméra d’Or. În Japón se vede deja direcția pe care Reygadas, un cinefil pasioant și cultivat, o urmărește în cinema: personaje puternice, situații controversate, adesea la limita pornografiei, narate într-un ritm așezat mustind de pasiune și viață.

Reygadas a fost selectat pentru prima dată în competiție la Cannes cu Battle in Heaven, în 2005, apoi, în 2007, a câștigat Premiului Juriului cu Silent Light, un omagiu adus lui Carl Th. Dreyer, film despre o iubire interzisă în mijlocul unei comunități de menoniți din Mexic. Post Tenebras Lux, a obținut, în 2012, Premiul pentru regie la Cannes.

În Our Time, Reygadas duce radicalismul mai departe și se inspiră puternic din viața personală pentru o poveste despre pasiune, trădare, familie și libertate. Prezentat în competiția oficială a festivalului de film de la Veneția 2018, Our Time i-a adus lui Reygadas comentarii elogioase din partea criticii internaționale.

El însuși pasionat de rodeo, regizorul este și protagonistul acestui film în care joacă toată familia sa. Soția din viața reală și editor al unora din filmele sale anteriaore, Natalia López joacă și rolul principal alături de el, iar copiii cuplului sunt distribuiți în film în rolurile de copii ai familiei.

Reygadas este cunoscut pentru ambiguitatea și dirctețea filmelor sale, care încearcă să releve natura animalică a ființei umane prin secvențe violente  – în Our Time, Reygadas filmează cu pasiune în multe momente taurii dezlănțuiți – între ei și personajele sale diferența fiind de intensitate a emoțiilor și de conștiință.

Detalii: www.filmedefestival.ro.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*