La piscină, la bazin, la ștrand… Deși mult așteptat, anotimpul vacanțelor poate aduce și mari neplăceri. E momentul să pui în practică riguros regulile de igienă și să-ți educi copiii să le respecte cu sfințenie, mai ales la piscină sau la ștrand.
Zilele însorite plac oricui. Chiar și virusurilor și bacteriilor. Iar dacă în preajmă se află și apă, cu atât mai mult. Și te poți trezi, drept suvenir de vacanță, cu o boală grea, uneori incurabilă.
Ferește-te de ciuperci „năbădăioase”
Căldura și umiditatea creează mediul ideal dezvoltării ciupercilor și bacteriilor. Atât transpirația abundentă, cât și prezența la piscine, saune, ștranduri ori la dușuri comune ne pot face cunoscute efectele nedorite ale dermatozei cunoscute drept pitiriazis. E foarte des întâlnită, nu doare, nu dă alte semne, însă pătează urât pielea și se scapă greu de ea. Există mai multe tipuri de pitiriazis, fără legătură între ele: rozat, rubra pilar, statoid și versicolor. Ce au în comun însă este apariția petelor, fie roz, roșiatice, maronii sau albe pe suprafața pielii, însoțită sau nu de mâncărimi. Mersul desculț pe marginea bazinelor poate favoriza apariția așa-numitei ciuperci a piciorului, de obicei între degetele de la picioare și dă mâncărimi insuportabile și senzație de arsură. Același lucru se poate întâmpla și în urma purtării îndelungate a șlapilor sau a altor tipuri de încălțăminte de cauciuc. Nici otita nu e de neglijat, căci apare ca urmare a contaminării microbiene din apa pisicinelor. Apa din bazin mai poate cauza și brinosinuzită.
Virusurile sunt încăpățânate
Mononucleoza sau „boala sărutului” este destul de răspândită. Este o infecție cu virusul Epstein Barr, care rămane în organism toată viața. Cei care au avut-o rămân purtători și pot contamina persoanele cu care vin în contact. Nici cu herpesul nu-i de joacă. Riscul de a contacta alte infecții crește după infectarea cu virusul herpetic. La persoanele cu imunitate scăzută, pot apărea și meningoencefalite herpetice sau hepatite fulminante. Nici banalii negi nu trebuie ignorați. Ceea ce debutează cu un strănut, puțină febră și moleșeală se poate transforma într-una dintre afecțiunile grave cauzate de pneumococi, de la conjunctivite, sinuzite, pneumonii, până la temuta meningită.
Atenție la digestie!
Diaree, constipație, astfel de tulburări pot apărea atât în urma consumului de apă nefiltrată corespunzător. Diareea e cauzată de o infecție bacteriană, provocată fie de E-Coli, fie de Salmonella sau de virusuri și paraziți. E suficient să faci o baie în piscină, să mănânci o înghețată, legume crude, să-ți ștergi fața de transpirație cu palmele nespălate sau să bei un pahar cu apă cu gheață făcută din apă de la robinet. Boala mâinilor murdare i se spune hepatitei A. Unele persoane nu prezintă niciun simptom și transmit virusul mai departe, așa că igiena e vitală.
(Sursa: libertateapentrufemei.ro)