Aproximativ 1.500.000 de euro au ajuns în judeţul Timiş de la începutul anului şi până acum în urma proiectelor europene implementate de Grupul de Acţiune Locală Timişul de Centru. Din aceşti bani, 800.000 de euro au revenit sectorului public, iar peste 600.000 se împart către privaţi şi ONG-uri.
Primăriile din localităţile membre GAL Timişul de Centru şi reprezentanţii acestuia au lucrat anul acesta la documentaţiile necesare accesării fondurilor europene, iar rezultatele încep să se vadă. Buziaş, Chevereşu Mare, Sacoşu Turcesc şi Sânmihaiu Român au semnat deja contractele de finanţare pentru achiziţia de echipamente şi utilaje, iar primăria Giulvăz pentru un sistem de supraveghere video care să acopere întreaga comună, şi în perioada următoare se va trece în etapa de achiziţie.
„Există mai multe proiecte care sunt în faza de semnare a contractelor de finanţare, vorbim de comunele Moşniţa Nouă, Niţchidorf şi Giroc, precum şi oraşul Ciacova, care vor trebui să se ocupe apoi de achiziţii. Pentru sectorul public, am reuşit să punem în practică, până acum, proiecte în valoare de aproximativ 800.000 de euro, ceea ce este foarte bine, sunt bani care aduc un plus dezvoltării comunităţilor din Timiş”, spune Alexandru Iovescu, manager al Grupului de Acţiune Locală Timişul de Centru.
Au fost derulate şi două proiecte de infrastructură socială şi medicală, de care vor beneficia locuitorii comunelor Şag şi Giroc. Proiectul unui centru socio-medical în Şag a trecut faza de selecţie şi urmeză să se semneze contractul de finanţare, în valoare de 150.000 de euro, iar diferenţa, până la 250.000 de euro, va fi suportată de Primăria Şag.
De asemenea, în Giroc se va aciziţiona o ambulanţă pentru Centru Medical de Permanenţă, valoarea acesteia fiind de aproximativ 50.000 de euro. O altă măsură pe care s-a alocat finanţare este cea dedicată sprijinirii ONG-urilor şi societăţii civile. În acest caz, Asociaţia Culturală Generaţia Muzicii din Şag a accesat o finanţare în valoare de 70.000 de euro pentru achiziţionarea de instrumente muzicale şi activităţi artistice.
În sectorul privat, prin Grupul de Acţiune Locală Timişul de Centru în judeţul nostru au ajuns peste 600.000 de euro, bani destinaţi activităţilor non-agricole, contractele de finanţare urmând a fi semnate peste câteva zile. „Banii destinaţi sectorului privat contribuie la dezvoltarea unor afaceri locale, una dintre condiţii fiind şi crearea de locuri de muncă în comunitate. Până acum, putem vorbi de o sumă de aproximativ 600.000 de euro, cu potenţial de creştere în viitorul apropiat”, a mai declarat Alexandru Iovescu, managerul GAL Timişul de Centru.