Cultură

Proiect inedit pentru Muzeul Național al Banatului! Expediție științifică în Kârghâzstan

Proiect inedit pentru Muzeul Național al Banatului! Expediție științifică în Kârghâzstan

Muzeul Național al Banatului anunță organizarea primei expediţii ştiinţifice internaționale în Kârghâzstan. Evenimentul, o premieră pentru Muzeul Național al Banatului și Consiliul Județean Timiș, se înscrie în seria de manifestări ce marchează Centenarul Marii Uniri.

Privită ca o acțiune cu rol dublu, expediția “Kârghâzstan” are în vedere atât o componentă științifică, cât și una culturală. Componenta științifică vizează identificarea posibilelor rute comerciale alternative utilizate în Epoca Bronzului în Asia Centrală (Kârgâzstan), în timp ce componenta culturală urmărește stabilirea unor legături cu comunitățile românilor deportați, în Kazahstan și Kârgâzstan, ca urmare a politicii sovietice. “Considerăm că este un moment important pentru Muzeul Național al Banatului această expediție arheologică în premieră națională, o expediție care va fi în Kârgâzstan. Adică 15000 de km dus-întors făcuți cu mașina”, a transmis directorul  Muzeului Național al Banatului, Claudiu Ilaș.

Expediția se va desfășura în perioada iulie – septembrie (2018). În acest interval, membrii expediției își propun parcurgerea unui traseu de circa 15.000 de km, străbătând astfel Ucraina, Rusia, Kazahstan și Kârgâzstan și poposind în localități, precum Karaganda (Kazahstan) și Leninskoe (Kârgâzstan), unde este cunoscută prezența etnicilor români. În ceea ce privește, zonele de interes destinate cercetării de teren acestea sunt: Lacul Issyk-Kul, valea Talas și platoul Suusamyr. “Acest proiect a luat naștere printr-o colaborare cu prieteni din diferite țări. Odată cu finalizarea acestui proiect, sperăm să putem avea niște rezultate științifice solide care să ne permită să participăm la conferințe legate de simologie, etc.”, a precizat coordonatorul expediției.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*