Economic

Programul Prima Casă. Statistica solicitărilor din vestul țării către FNGCIMM

Programul Prima Casă. Statistica solicitărilor din vestul țării către FNGCIMM

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM este pregătit să demareze Programul Prima Casă 2018.

Programul Prima Casă rămâne în continuare cel mai căutat produs de creditare de către români, însă începând cu anul acesta ar putea suporta modificări importante. La finalul anului trecut, Ministerul Finanțelor a publicat Strategia Programului Prima Casă care prevede reducerea graduală a plafonului de garanții în următorii ani: de la 2,5 miliarde lei în 2017 la 2 miliarde lei în următorii trei ani (2018 – 2020), iar pentru ultimul an (2021) doar 1,5 miliarde lei.

Directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, Alexandru Petrescu, a fost prezent astăzi la Timișoara pentru a dezbate rolul și importanța FNGCIMM  în accesarea fondurilor europene și în susținerea programelor de finanțare guvernamentale. Pentru Programul Prima Casă, instituția a primit solicitări de garantare din toate județele țării, însă cele mai multe dintre acestea provin din București. Topul pe județele din vestul țării în funcție de numărul de solicitări primite se prezintă astfel: Timiș – 42 mii, Arad – 37 mii , Caraș Severin – 31 mii, Hunedoara – 24 mii.

 “Programul Prima Casa este unul de interes. Are o alocare în acest an de 2 miliarde lei, anul trecut a fost de 2,5 miliarde lei, în 2016 – 3 miliarde lei. Cifrele pe care vi le comunic fac parte dintr-o strategie aprobată de catre Guvernul României pe 28.11.2016 și există o descreștere lentă a acestui program care a avut beneficiari în toată țara. Au fost peste 240 mii de scrisori de garanție emise pentru persoane fizice. Pe regiunea 5 Vest au fost 20.000 de scrisori de garanție cu programul Prima Casă. Numai  în Timiș au fost aproape 13 mii de scrisori, undeva la o garanție medie 42 mii. Sunt mici fluctuații ce reflectă concentrare economică din fiecare județ. În Arad e undeva la 37 mii valoarea medie a creditului, în Hunedoara este 24 mii, în Caraș Severin 31 mii, dar per total Regiunea 5 Vest a fost la circa 7 % din toate creditele acordate cu programul Prima Casă. Vorbim de circa 740 milioane euro până astăzi”, a explicat Alexandru Petrescu, directorul general al FNGCIMM.

În continuare programul va demara în a doua jumătate a lunii februarie. Potrivit directorului FNGCIMM, sunt câteva lucruri diferite pentru anul acesta. În premieră, în raport cu anii precedenţi, în cadrul procedurii de evaluare anuală pe care FNGCIMM o va realiza în vederea formulării propunerii de distribuire între finanţatorii participanţi în programul Prima Casă a plafonului total alocat pentru anul 2018 vor fi aplicate criterii obiective de evaluare a activităţii finanţatorilor din anul 2017.

Programul Prima Casă 2018 beneficiază de o serie de optimizări cu impact pozitiv în distribuirea plafonului alocat, reflectate de criteriile ce urmează a fi aplicate în procesul de evaluare a activităţii desfăşurate de finanţatori pe parcursul anului 2017.

Pe lângă criteriul principal al raportului dintre rezultatele obţinute în activitatea de creditare ipotecară a băncilor partenere în program şi în activitatea specifică programului Prima Casă, vor fi avuţi în vedere indicatorii care reflectă calitatea portofoliului de credite garantate în cadrul acestui program şi calitatea documentaţiei transmise spre analiză către FNGCIMM în vederea acordării garanţiilor sau a promisiunilor de garantare.“Diferite, în sensul de a crește gradul de adopție al programului la nivelul populației, dar și de a sistematiza, simplifica și a crea o mai bună livrare a acestui program. Zilele trecute am semnat alocarea celor două miliarde de lei către băncile partenere. Ce este diferit față de anul acesta, a fost o alocare inițială pentru a încuraja băncile spre o mai bună performanță în alocare către potențialii beneficiari. Vom mai avea o alocare intermediară pe la jumătatea anului. Primele trei bănci care își vor epuiza în proporție de 80% alocarea, vor primi alocări suplimentare, urmând ca la sfârșitul anului noiembrie-decembrie 2018 alocările nefolosite să fie date celor mai buni performeri din sistemul bancar”, a mai spus Alexandru Petrescu.

 


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*