Prima măsură ce vine în sprijinul agricultorilor de produse ecologice a fost luată de deputatul ALDE Timiș, Marian Cucșa. Proiectul de lege privind produsele agroalimentare ecologice are ca obiect de reglementare completarea art. 8 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.34/2000, în sensul de a nu fi afectate plăţile directe acordate fermierilor în situaţia în care se constată o contaminare accidentală a solului cu substanţe care nu se regăsesc în Anexele nr.1 şi 2 din Regulamentul (CE) nr.889/2008 al Comisiei din 5 septembrie 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr.834/2007 al Consiliului privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice.
Proiectul de lege a trecut de plenul Camerei Deputaților, for decizional, cu un număr de 284 de voturi. “De la începutul mandatului de deputat (fiind crescut la țară) mi-am propus să mă ocup în amănunt de tot ceea ce înseamnă produse autohtone, tradiții și promovarea culturii românești iar această informație s-a propagat rapid astfel că în urmă cu câteva luni am avut mai multe întâlniri cu o parte din agricutorii de produse ecologice din țara noastră. Producătorii mi-au supus atenției o problemă cu care se confruntă de când fac agricultură eco și anume că până în prezent aceștia pierdeau subvențiile de la stat dacă terenul cultivat ajungea să fie contaminat accidental. Mai exact, această contaminare se referă la efectuarea de tratamente de către vecinii care folosesc tehnologii contravenționale ori clasice sau agricultori care cultivă suprafețe mari de teren și aruncă pesticide din avion, contaminând astfel, în mod accidental, terenurile cultivate în sistem eco din vecinătate. Deasemenea un alt pericol pot fi și ploile acide sau utilizarea apei de irigat care poate conține reziduuri. Pentru a veni în sprijinul agricultorilor de produse ecologice, am inițiat un proiect de lege privind aceste produse, proiect care ajută la dezvoltarea acestui tip de agricultură în România”, a transmis deputatul ALDE, Marian Cucșa.
O condiție esențială pentru dezvoltarea agriculturii ecologice o reprezintă promovarea conceptului de agricultură ecologică în vederea conştientizării consumatorilor de avantajele consumului de produse ecologice. Agricultura ecologică este un sector dinamic în România care a cunoscut în ultimii ani o evoluţie ascendentă. Una din condiţiile esenţiale pentru dezvoltarea agriculturii ecologice o reprezintă promovarea conceptului de agricultură ecologică în vederea conştientizării consumatorilor de avantajele consumului de astfel de recolte, așa încât aceştia să ofere un preţ mai mare pentru produse curate a căror calitate este garantată de un sistem de inspecţie şi certificare.
Până în prezent legea nu a cuprins o astfel de prevedere extrem de importană care se aplică deja la nivelul Uniunii Europene și care avantajază fermierii în accesarea fondurilor europene și a subvențiilor, și nu în risipa banilor europeni.