Cultură

O nouă premieră la Teatrul Maghiar: Forbidden Books – copilărie și adolescență în Europa Centrală

O nouă premieră la Teatrul Maghiar: Forbidden Books – copilărie și adolescență în Europa Centrală

Experimentul teatral „Forbidden Books” are premiera la Timișoara în 25 noiembrie, în Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely”. Expunând elemente autobiografice ale actorilor din copilărie sau adolescență (fotografii sau înregistrări video de familie), spectacolul încearcă să descifreze care au fost influențelele culturale importante pentru „mileniali”, sau Generația Y, tineri care s-au maturizat după trecerea în noul mileniu, în contextul exploziei lumii digitale.  Investigăm cât de vulnerabili sau puternici sunt ei într-o lume cu acces neîngrădit la informație, care totuși le limitează capacitatea de relaționare, atașament sau îngreunează discernerea priorităților.

Una dintre particularitățile acestui proiect este că a fost co-produs de mai multe festivaluri și instituții independente și subvenționate, mai exact: Festivalul Euroregional de Teatru Timișoara ТЕЅZТ, Festivalul Temps d’Images Cluj, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, Timișoara, Fabrica de Pensule și Asociația Colectiv A din Cluj, precum și Institutul Adam Mickiewicz din Polonia. De altfel, premiera în România a spectacolului a fost în 12 noiembrie la Cluj-Napoca, în cadrul Festivalului Temps d’Images.

Creatorii acestui spectacol s-au născut între 1989-1991 în patru țări europene diferite. „Încearcăm să traducem nostalgia central-europeană, cu aromă de Hubba Bubba, într-un limbaj modern precum un apartament studenţesc gata mobilat cu cele mai bune şi ieftine articole de la IKEA. Vă oferim trecutul şi prezentul nostru trăit şi/sau imaginar. Al nostru, dar și al vostru. Forbidden Books sărbătorește încercările noastre eșuate de a da sens lipsei noastre de importanță într-o lume care este pe cât de izolată, pe atât de virală.” – transmite echipa spectacolului.

„Forbidden Books” este scris și regizat de Szymon Adamczak, creator și dramaturg polonez tânăr, în prezent student la DAS Theater din Amsterdam. A lucrat ca dramaturg la Teatrului Național Stary din Cracovia, sub conducerea directorului artistic Jan Klata. Adamczak crede în teatrul trait ca o experiență comună a actorilor cu publicul, fiind interest de teatrul documentar și de arta comunitară. Un interviu detaliat cu regizorul se poate citi pe site-ul teatrului: http://www.tm-t.ro/ro/?page=listpaged&pid=835&arh=1

Din distribuție fac parte actorii Bence Molnár, Emese Simó și Timea Udvari. Scenografie, univers vizual: Iringó Xénia Róth, techno mix: DJ Sweet Crush, coordonator tehnic: Attila Almási, coordonator proiect: Zenkő Bogdán. Traducere în maghiară: Panna Adorjáni, traducere în  română: Oana Hodade.

Premiera din 25 noiembrie, ora 19:00, se va juca în limba maghiară, cu traducere în limba română. Următoarea reprezentație va fi duminică, 26 noiembrie la 19:00, în limba engleză fără traducere.

Biletele se pot achiziționa de la casieria din str. Alba Iulia nr.2 de luni până vineri între 16:00-19:00 și în week-end 18:00-19:00.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*