Economic

Proiectul transfrontalier LaborNet, lansat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș

Proiectul transfrontalier LaborNet, lansat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș

CCIA Timiș a lansat ieri un nou proiect transfrontalier România-Serbia. Este vorba despre LaborNet „Rețea pentru mobilitatea forței de muncă în zona transfrontalieră”. Proiectul are ca principal scop găsirea de soluții viabile pentru criza forței de muncă, dar și facilitarea accesului cetățenilor sârbi pe piața forței de muncă din România.

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș s-a preocupat de acest subiect încă de anul trecut. La noi în județ știm că este o criză foarte mare pe piața forței de muncă și de acest lucru ne-am ocupat încă de anul trecut, când am scris acest proiect, pe care l-am și câștigat. Suntem, pe de o parte Serbia și pe de altă parte, Romania. Cetățenii sârbi doresc să vină să lucreze la noi, la companiile din județul Timiș, iar noi încă nu suntem pregătiți legislativ cu acest lucru. De aceea, CCIAT face demersuri în continuare la Guvernul Romaâniei, pentru ca acel acord de securitate socială să fie implementat. El a fost semnat în 28 octombrie 2016 de către premierii celor două țări și sperăm cât de curând să fie și implementat. Proiectul nostru va decurge, indiferent daăa acordul va fi sau nu implementat, pentru că în cadrul proiectului vom pregăti cetățenii sârbi pentru a cunoaște legislația românească. Vor fi 6 persoane în România care vor participa la cursuri și vor cunoaște legislația. Vom înființa și un infopoint la Camera de Comerț, unde va exista câte o persoana din Serbia și România, care vor da relații cetățenilor din cele două țări care doresc să lucreze în România”, a transmis Florica Chiriță, directorul general al CCIAT.

În timp ce județul Timiș se confruntă cu criza forței de muncă, mulți oameni din Serbia, calificați în diverse domenii, se confrunta cu probleme serioase în găsirea unui loc de muncă în țara lor. Tocmai de aceea, prin proiectul LaborNet, ambele regiuni de la graniță beneficiază de avantaje. “Cel mai mult ne dorim să promovăm acest proiect, care are ca principal scop găsirea forței de muncă. Noi ne bazăm pe promovarea și expunerea acestui proiect, ca toată lumea să fie familiarizată cu el. Grupul nostru țintă sunt șomerii și încă din momentul în care a fost scris proiectul, toată lumea a fost bucuroasă că se fac astfel de demersuri. În România este nevoie de forță de muncă și în zona Timișului mai ales. Aici este nevoie de oameni calificați, iar în Serbia nu ducem lipsă de ei. De asemenea, cu ajutorul acestui proiect, oamenii din Serbia vor putea și să învețe limba română, iar investitorii români să intre în Serbia”, a spus Tibor Horvath, directorul general al Camerei Regionale Kikinda.

În cadrul proiectului, se va crea o rețea de cooperare transfrontalieră în domeniul pieței muncii și se va face instruirea persoanelor din Serbia care caută un loc de muncă în zona de graniță.

 


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*