În această perioadă a anului, oamenii sunt mai expuși înțepăturilor produse de căpușe. Mare atenţie atunci când mergeţi la picnic la iarbă verde, indiferent că alegeţi o zona de câmpie sau muntele. Numărul românilor înţepaţi de căpuşe creşte alarmant.
Medicii DSPJ Timiș recomandaă populației atenție sporită în cazul în care frecventeaza zone verzi, parcuri și zone unde sunt prin preajmă animale (câini, pisici, animale de la grădina zoologică etc).
În România, cea mai răspândită specie de căpuşă este Ixodes ricinus, la fel ca şi în multe ţări din întreaga lume, specia care poate transmite Borrelioza Lyme, o afecţiune gravă, care dacă nu este tratată la timp poate să ajungă la deces. Oamenii, dar şi autorităţile, trebuie să ia urgent măsuri pentru a evita creşterea numărului de căpuşe care ar putea afecta populaţia. “Mușcătura de căpușă este nedureroasă însă, odată ce această se inserează în piele, apar simptome de slăbiciune fizică, musculară, în cazuri rare chiar paralizie, simptome care dispar imediat ce căpușa este înlaturată. Ce se observă cu ochiul liber? Înroșire locală, de regulă pată roșie este și întărită, mâncărime și senzație de arsură. Ignorată, mușcatura poate da stare de febră, amorțeală și slăbiciune, umflarea articulațiilor însoțită de durere, greaţă și vărsături”, transmit specialiștii.
Măsurile de protecţie personale sunt cele mai importante. Cei care merg în parcuri, păduri, câmpuri cu verdeaţă multă trebuie să poarte pantalni lungi şi şosete de culoare deschisă. De asemenea, pot fi folosite nişte substanţe de protecţie (o subtanţă activă care dă rezultate este dietil toloamida sau aşa numitul DEET) pentru câteva ore. Dar cel mai important este să fie verificate hainele şi pielea.
Din luna aprilie și până în septembrie se manifestă focarele de boli asociate mușcăturii de căpușă. Orice excursie sau plimbare în zone verzi sau unde sunt animale trebuie urmată de un examen atent al pielii, atenție la orice simptom ce produce disconfort și prezentarea de urgenta la medic.
(Foto: Catena.ro)